Posted on

Het Marne-Rijnkanaal is een belangrijk kanaal in het noordoosten van Frankrijk. Zoals de naam al doet vermoeden verbindt het de Marne en de Rijn. Het kanaal is 313 kilometer lang en loopt van Vitry-le-François aan de Marne naar Straatsburg aan de Rijn. Het is de ideale buurt om te wandelen en te fietsen!

Het kanaal werd in de jaren 30 van de 19e eeuw aangelegd om de scheepvaart tussen de twee rivieren te verbeteren en om de handel te bevorderen. In 1969 is er een bootlift aangelegd, deze maakte een groot deel van het kanaal overbodig. Dit overbodige stuk kanaal is nu een mooi wandel- en fietsgebied! Dus ga wandelen in de buurt van het Marne-Rijnanaal. Ik ben vooral in het gebied tussen Saverne en Niderviller geweest.

Table of Contents

Sluizen

Een oud sluiswachter huis!

Voordat die bootlift er was, werden de boten door sluizen over de heuvels geholpen. Verspreid over het hele kanaal waren dit 154 sluizen, hiervan werder er 17 door de bootlift overbodig gemaakt. De oude vaargeul staat grotendeels leeg, maar de oude sluiswachter huisjes zijn niet weggehaald. Hieromheen zijn erg leuke wandelroutes te vinden. Wil je een een sluis in actie zien? Ga dan wandelen en fietsen in de buurt van Saverne!

Wandelen

Een wandeling die ik erg leuk vond begon bij de rodelbaan dichtbij Christalerie Lehrer. Deze wandeling voerde eerst langs prachtige rotsen, die gevolgd werden door een leuk stukje in het bos. Het leukste deel kwam toen we door een tunnel onder het kanaal door moesten. Tip! Als je na het tunneltje meteen rechts omhoog loopt dan kan je een trappetje op, bovenaan het trappetje vind je een rustig plekje aan het kanaal waar je relaxed kan picknicken! Het trappetje kan wel glad zijn.

De wandeling hier links is een aanrader voor iedereen of je nou houdt van mooie bossen, rotsen, uitzichten of alle voorgenoemde. De route is zeer geschikt om onderweg te picknicken en het kasteel biedt een goede plek om uit te rusten. Tijdens de rust pauze kan je genieten van het prachtige uitzicht over het dal met daarin het dorpje Lutzelbourg. Zoek je een wandeling die ook goed met kinderen kan, dan zou ik deze doen!

De laatste wandeling in dit lijstje heb ik zelf niet gedaan. De campingbaas zij dat het een mooie wandeling was, maar helaas hadden wij tijd tekort. Deze wandeling brengt je door bossen naar een ruïne en langs een oude bedevaartsplek. Na deze “heilige” plek daal je af richting het kanaal, die steek je over waarna je een klein stukje door Saverne loopt. Het laatste stuk van de wandeling is een mooi pad door een bos!

Fietsen

Het gebied is voor alle type fietsers; je kan stijle bergweggetjes rijden en tochten van meer dan honderd kilometer maken, maar je kan ook een heel stuk langs het kanaal fietsen, dit is zo goed als vlak. Hieronder een paar van mijn favoriete routes!

Deze eerste route is aardig zwaar. In Saverne kan je genieten van het historische stadje, waarna je via het kanaal richting het mooie Lutzelbourg fietst. Hierna volgt een mooi heuvelachtig gebied. De route leidt je ook nog naar een kerkje op een rots, daar kan je genieten van het prachtige uitzicht over het dorpje Dabo. Een perfecte pauze plek! Na deze pauze plek krijg je nog een prachtige afdaling voordat je langzamerhand weer richting Saverne gaat!

Een simpelere route dan de onderstaande is er niet, toch is hij zeker de moeite waard. Het maakt niet echt uit waar je begint, maar voor het gemak beginnen we in Saverne. Vanaf daar fiets je het kanaal af langs de mooie sluizen. Onderweg kom je kraampjes tegen waar lokale honing wordt verkocht en krijg je af en toe het gevoel alleen op de wereld te zijn! De route eindigt bij een boottunnel.

Dus wil jij wandelen en fietsen in de buurt van het Marne-Rijnkanaal? Ontdek de sluizen, rotsen en rust!

Delen: