Posted on

Wat te doen in Straatsburg: Top 11 bezienswaardigheden

Op vakantie in de Elzas wilden wij een stad bezoeken. Het was bijna even ver rijden, dus moesten we kiezen tussen Nancy, Metz en Straatsburg. Niet wetend waar we heen moesten, lieten we het weer beslissen. In Metz en Nancy zou het bijna 40 graden worden, dus werd het Straatsburg. Achteraf ben ik heel erg blij met die keuze, al weet ik natuurlijk niet wat ik heb gemist in de andere steden. Het enige wat ik wist over Straatsburg is dat het Europees Parlement er zit. Gelukkig is Straatsburg veel meer dan dat, hieronder vind je wat te doen in Straatsburg.

Booking.com

1. Notre Dame van Straatsburg

Dit prachtige gebouw staat met stip op één in deze lijst met bezienswaardigheden in Straatsburg. Je kan er niet omheen, maar dat wil je ook niet. De kathedraal is niet voor niets na de Notre Dame van Parijs de drukst bezochte kathedraal van Frankrijk. Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en heeft een van de hoogste kerktorens ter wereld, namelijk 142 meter. Deze hoogte maakte de toren het hoogste gebouw van 1647 tot 1874. 263 jaar duurde de bouw, die in 1439 werd voltooid.

Van buiten

Kathedraal van Straatsburg

Zoals ik net al zei kan je niet om de kerk heen. De kerk is gebouwd in een gotische stijl en staat bekend als een van de mooiste gebouwen in die stijl. Alleen al kijkend naar de prachtige architectuur kan je, je makkelijk een half uur vermaken. De kerk is op zijn mooist als hij ‘s avonds door de zon oranje kleurt.

Van binnen

Het gigantische astronomische uurwerk uit de 14e eeuw in de Straatsburgse Cathedraal.

Van binnen is de kerk een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het interieur is overweldigend, met hoge ribbogen, indrukwekkende beeldhouwwerken en prachtige glas-in-loodramen. Iets leuks en interresants om binnen te bekijken is het gigantische astronomische uurwerk uit de 14e eeuw. Het uurwerk bevat 24 astronomische instrumenten en heeft nog steeds een nauwkeurige tijdsaanduiding!

2. Maison Kammerzell

Maison Kammerzell is een sierlijk, historisch vakwerkhuis, gebouwd in de laatgothische arschitectuur, in de 15e eeuw. Het dient nu als restaurant en serveert traditioneel Elzasser eten. Toeristen komen van over de hele wereld om de prachtige architectuur te bewonderen en de authentieke ervaring te beleven. Maison Kammerzell is een symbool van de rijke geschiedenis van Straatsburg. Echt een aanrader om even langs te lopen. Toen ik er was heb ik er niet gegeten omdat de rescensies niet heel goed waren. Daarnaast was het voor een student redelijk prijzig.

3. Place Kléber

Op dit plein, dat de grootste en bekendste van Straatsburg is, liggen de stoffelijke overblijfselen van Jean-Baptiste Kléber. Deze generaal werd in 1800 vermoord in Cairo en ruim 38 jaar later werden zijn stoffelijke overschotten begraven onder het Place Kléber. In 1840 werd er boven dit graf ook een monument gebouwd. Het plein is autovrij en wordt omgeven door typische vakwerkhuizen. Echt een bezoek waard!

4. Ponts Couverts

Pizzeria Marco Polo in Straatsburg. Liggend aan de rivier de Ill bij de Ponts Couverts
Pizzeria Marco Polo

Deze iconische brug bestaat uit drie bogen met aan beide kanten en in het midden torens. De brug dateert uit de 13e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als verdedigingswerk tijdens de Middeleeuwen. Je hebt er een mooi uitzicht en kunt er lekker mensen kijken. Daarnaast vind je mijn favoriete restaurant direct naast de brug. Pizzeria Marco Polo is een grote aanrader als je pizza aan de rivier wilt eten! Reserveren kan op drukke dagen handig zijn.

5. Barrage Vauban

Barrage Vauban sluis uit de 17e eeuw. Het is gebouwd door Vauban, een beroemde Franse ingenieur en dient als bescherming tegen overstromingen van de rivier de Ill. Het gebouw is ook een prachtig voorbeeld van militaire architectuur uit die tijd.

Vanaf de Barrage Vauban heb je een prachtig uitzicht op de stad en de rivier de Ill. Daarnaast zijn er ook verschillende restaurants in de omgeving waar je een hapje kan eten.

6. La Petite France

La Petite France; historische buurt in Straatsburg

La Petite France is een heel leuk stukje van Straatsburg. Het is dé plek om te ontspannen, daarnaast kan je genieten van de sfeer van het oude Straatsburg. Je kunt langs de kanalen wandelen, genieten op een terras of de lokale winkels verkennen.

7. Eglise Saint-Pierre-le-Jeune

Eglise Saint-Pierre-le-Jeune is een gotische protestantse kerk die je kan vinden ini het hart van Straatsburg. Het werd gebouwd in de 12e eeuw en is sindsdien meerdere keren gerenoveerd. De kerk staat bekend om de glas-in-lood ramen, hoge gewelven en de beeldhouwkunst die onder andere de Maagd Maria afbeeld.

Ik raad het iedereen aan Eglise Saint-Pierre-le-Jeune te bezoeken, zeker als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en architectuur van de stad. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een kunstliefhebber of gewoon op zoek bent naar een rustige plek om bij te komen van de drukte van de stad.

8. Even een tussendoortje!

Dit mag dan geen locatie zijn, maar het is wel heel lekker dus het verdiend zeker een plekje in deze lijst met bezienswaardigheden in Straatsburg. Pretzels. Ze zijn perfect om van te genieten tijdens een picnic, daarnaast verkopen de pretzel bakkers van Straatsburg vaak ook andere lekkernijen. Denk hierbij aan metworst en flammkuchen. Wij hebben de Pretzel hier rechts gehaald bij Les 3 Ptis Cochons. Dit winkeltje is van origine een slager, maar de Pretzels smaken er niet minder om.

9. Palais Rohan

Palais Rohan is een mooi barokgebouw dat gebouwd is in opdracht van een Kardinaal.Het is gebouwd in de 18e eeuw en ligt midden in het centrum, vlakbij het punt waar rondvaartboten vertrekken. Het paleis biedt een inkijkje in de geschiedenis van Straatsburg en Frankrijk in de 18e eeuw. Onder anderen Lodewijk de 15e en Napoleon hebben er tijd doorgebracht. Bovendien kun je er indrukwekkende zalen en kunstwerken bekijken.

10. Palais du Rhin

Dit prachtige gebouw is een Duits keizerlijk paleis. Het is te vinden aan het al net zo mooie Place de la Republic. Vanaf dit plein kan je de prachtige koepel van het paleis zien. Als je houdt van architectuur, historische gebouwen of de beste foto’s voor Instagram, dan ben je hier op de goede plek.

11. Europees Parlement

Het Europees Parlement hebben wij niet bezocht, toch had ik dit wel graag gedaan. We zijn er met een rondvaartboot langs gevaren en alleen het gebouw maakte mij al nieuwschierig. Bezoeken kan en is naar wat ik heb gehoord erg leuk!

12. Een rondvaart

We sluiten de lijst af met iets waar veel reizigers moeite meehebben, toch denk ik dat het in Straatsburg te rechtvaardigen is. De stad staat bekend om haar kathedraal, de prachtige paleizen en het vele water. In Le Petite France heb je vele sluizen en die kan je eigenlijk alleen ervaren als je er in bent geweest, daarom raadt ik je echt aan om een rondvaart te maken. Dit geeft je – zeker als je er één dag bent – een goed beeld van de stad.

Kortom

Zoek je een leuke Noord-Franse stad en hou je van water, geschiedenis, kerken en eten? Bezoek Straatsburg en ervaar waarom het mijn favoriete stad is! Hopelijk heb jij iets aan dit handige overzicht over wat te doen in Straatsburg voor je volgende stedentrip aan deze prachtige stad!

Delen: