Posted on

Saverne is een stad in het noordoosten van Frankrijk, gelegen aan de voet van de Vogezen. De stad heeft ongeveer 11,5 duizend inwoners en is onder andere bekend dankzij het kasteel van Saverne, dat op een heuvel boven de stad ligt. In deze blog lees je alles over ons bezoek aan Saverne.

Palais de Rohan in Saverne

In de stad vind je ook een paleis genaamd Chateau des Rohan. Dit grote paleis werd in de 18e eeuw gebouwd als residentie voor de bisschoppen van Straatsburg en later overgenomen door de hertogen van Rohan. Het paleis is tegenwoordig opengesteld voor publiek en herbergt onder andere een museum, waarin onder andere de geschiedenis van de stad en de omgeving wordt getoond.

Saverne ligt aan het Marne-Rijnkanaal. Het kanaal is een leuke – en onder Nederlandse toeristen nog redelijk onbekende – bezienswaardigheid. Wil je weten wat het kanaal te bieden heeft? Lees dit blog over onze ervaringen!

Kasteel

Het kasteel van Saverne vind je iets buiten het stadje. Vanaf het stadscentrum is het ongeveer 3,5 kilometer lopen, met de fiest ben je 5 kilometer onderweg. Parkeren kan er ook, maar in de zomer is er niet altijd plek.

Het kasteel is rond het jaar 1100 gebouwd op zandstenen rotsen. Deze rotsen zorgen ervoor dat je een prachtig uitzicht hebt over de omliggende regio. Niet voor niets werd het ook wel het oog van de Elzas genoemd. Vanaf het kasteel lopen meerdere wandelroutes, tijdens deze wandelingen kom je langs nog meer ruines! Het kasteel is gratis te bekijken en zeker een bezoek waard!

Wandelen

Als je een bezoek brengt aan Saverne is de wandeling naar het kasteel een mooie wandeling, maar zeker niet de enige. In de heuvels rond het stadje vind je prachtige uitzichten en grotten, toch gaan we eerst kijken naar een wandeling in het dorpje zelf.

In Saverne zelf is genoeg te doen je kan bij de sluis picknicken om te kijken naar de boten die de sluis in en uit varen, daarnaast kan je ook de verschillende historische gebouwen bekijken. Met de wandeling hier rechts mis je niks!

Toch meer fan van de uitzichten en grotten? Dan is deze wandeling echt wat voor jou! Hij brengt je langs prachtige uitzichten, voordat je aankomt bij de Cave Saint-Vit. Dit is een heilig verklaarde grot, waar zo nu en dan een mis gehouden wordt. Het is een heerlijk plakje waar je even tot rust kan komen!

Fietsen

Vanaf Saverne is er voor elk type fietser wel een route, voor wat grotere afstanden raad ik je aan om dit artikel te lezen. Ben jij meer van het wat kortere werk? Dan ben je in Saverne helemaal op de goede plek. Langs het kanaal fiets je zo ver je wilt en daarna weer terug. Dankzij de prachtige heuvels en de vele bootjes is het niet erg om de route twee keer te rijden. Vind je een beetje klimwerk niet erg? Fiets dan naar het kasteel! In de zomer is dit wel redelijk druk door het vele toeristische verkeer.

Winkels en eten

De winkelstraat van Saverne

Voor de grote bekende kledingwinkels ben je in Saverne aan het verkeerde adres, toch is het geen slecht idee om de winkelstraat van het stadje eens door te lopen. Je vind er meerdere goede bakkers, waar je heerlijke Franse broden kan halen, daarnaast zijn er veel kleine winkeltjes waar je van alles kan halen. Van koffiebonen tot kleding!

Delen: