Posted on

Enkele jaren geleden kwamen wij deze video over de Wuppertal Schwebebahn van Tom Scott op YouTube tegen. Sindsdien heeft de monorail onze aandacht getrokken en afgelopen zomer hebben wij dan eindelijk besloten om zelf naar Wuppertal te gaan om de monorail te ervaren en delen dit graag met jullie.

Al meer dan een eeuw oud: een stukje geschiedenis

Wuppertal Monorail treintje

De Schwebebahn is de metro van de Duitse stad Wuppertal en is de oudste hangende monorail ter wereld. In 1900 maakte keizer Wilhelm II een testrit tijdens zijn bezoek aan de stad en in 1901 werd de monorail opengesteld voor het publiek en heeft sindsdien talloze reizigers vervoerd. De monorail is ontworpen om de stad Wuppertal te ontsluiten en is daarmee een belangrijk onderdeel van de stedelijke infrastructuur. Het is een uniek vervoersysteem dat daarnaast ook dienst doet als toeristisch trekpleister voor de stad. Op een kleine onderbreking in de dienstregeling van november 2018 tot augustus 2019 na is de monorail al ruim een eeuw continue in gebruik.

Bij wijze van reclamestunt voor een circus kreeg het olifantje Tuffi op 21 juli 1950 een ritje in de Schwebebahn. Het dier raakte in paniek en sprong dwars door de muur van de trein op zo’n 10 meter hoogte omlaag. Tuffi bleef ongedeerd en op de plek van het ongeval is nu een standbeeld van Tuffi aangebracht.

Hoe werkt de Wuppertal monorail?

De Wuppertal monorail heeft 1 traject met 2 sporen (1 per richting). Aan de start en het einde van het traject is een keerlus aangebracht zodat de treinen kunnen draaien. De treinen hebben vier stellen met ieder twee wielen. De trein hangt met de wielen op een enkel spoor en rijdt altijd aan de rechterzijde.

Het traject is 13,3 kilometer lang en telt in totaal 20 stations. Er geldt het algemene metro-tarrief en ook de regionale ov kaarten (zoals het NRW-ticket of het Deutschlandticket) zijn gewoon geldig. De maximumsnelheid bedraagt 60 kilometer per uur en het volledige traject duurt ongeveer 30 minuten.

Onze ervaring met de Wuppertal Schwebebahn

Onze ervaring met de monorail was geweldig! Vanaf het moment dat wij in Wuppertal met de trein aankwamen en in de verte het bouwwerk konden zien begon het te kriebelen. Wij stapte op bij Vohwinkel, begin- en eindpunt van de metro. De treinen zijn gemaakt om maar eenrichting op te rijden, de achterzijde heeft daarom een groot panoramaraam met zitplekken. Na de eerste trein overgeslagen te hebben konden wij op deze plek plaatsnemen, en wij willen je deze plek van harte aanbevelen als je optimaal van het uitzicht wil genieten! Omdat je op het spoor hangt is de blik naar beneden volledig vrij van obstakels. Een deel van het traject gaat over de rivier de Wupper. Je ziet het water langzaam onder je langs stromen terwijl je rustig naar het volgende station rijdt. Op andere momenten rij je soepel door de straten van Wuppertal heen, boven de auto’s in de file. De monorail rijdt zeer frequent en wij hebben nooit lang hoeven wachten op de volgende trein, tijdens de spits kon het wel redelijk druk worden.

Kortom

De Wuppertal Schwebebahn is absoluut een bezoek waard als je een keer in de buurt bent. Het is een unieke vervoerservaring en een must-visit voor alle treinfans onder ons.

Delen: