Posted on

Tirana, de hoofdstad van Albanië, is waarschijnlijk niet een bestemming die bovenaan je to-do lijstje staat. Toch is Tirana, en het land Albanië, absoluut een bezoek waard! In Tirana komen leven traditie en moderniteit naast elkaar. Ga op ontdekkingstocht in deze bruisende metropool en je zult zien dat je betoverd wordt door de levendige sfeer. Tirana stond ooit bekend als een grijze en grauwe stad onder communistisch bewind, maar het is in korte tijd aan het transformeren tot een levendig centrum van cultuur, kunst en verandering. In deze blog nemen wij je mee langs een aantal plaatsen die je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan Tirana!

Breng een bezoek aan Skanderbergplein

Skanderbergplein Tirana

Het Skanderbergplein is het centrale hart van Tirana. Het plein is altijd gezellig druk en wordt omringd door een aantal belangrijke gebouwen, zoals het stadhuis, het oude parlement, de Et’hem Bey Moskee en het Nationaal Historisch Museum. Het plein is vernoemd naar Skanderberg, oud vorst van Albanië. Een standbeeld van de heer Skanderberg is prominent aanwezig op het plein!

Maar ook voor kinderen is er genoeg te doen. Naast het plein bevind zich een parkje waar je lekker kan ontspannen en er is een grote draaimolen en trampoline aanwezig!

Met de Dajti Express de bergen in

Dajti Berg

Iets verder van het centrum, richting het oosten van de stad, is de Dajti Express. De Dajti Express is een kabelbaan die je in 20 minuten naar de top van de Dajti berg brengt. Op de berg is een restaurant met misschien wel het mooiste uitzicht over de stad en er is van alles te doen. Zo kan je er midgetgolfen, paardrijden, buggy rijden of gewoon lekker in de natuur wandelen!

Ervaar het verleden in één van de vele bunkers

Albanië staat vol met bunkers. Wanneer je een paar uur door de stad rondloopt zal je ze ineens overal zien oppoppen. Tussen 1960 en 1980 zijn er meer dan 173.000 bunkers door heel Albanië gebouwd! Veel van die bunkers liggen er een beetje verwaarloosd bij in de bergen of bossen. Maar in Tirana zijn er 2 bunkers omgebouwd tot een museum. Je leert er alles over de geschiedenis van het Albanese communistische leger en leven van de burgers destijds. Je neemt een stap terug in de tijd naar de koude oorlog. Lees meer over de bunkers op de site van het museum.

Bezoek de Arena Kombëtare

Arena Kombëta

De Arena Kombëta is het nationale stadion van Albanië. Anders dan de meeste bekende voetbalstadions voetbalt hier geen vast elftal maar het nationale team van Albanië. Doordeweeks is het stadion vaak opengesteld voor het publiek en kan je bij de bar van het stadion genieten van een lekker koud biertje, wijntje of een ander lekker drankje.

Maak een uitstapje naar Durres

Durres kust

De kuststad Durres bevindt zich op nog geen 40 minuten rijden van Tirana en is daarmee de ideale kandidaat om even lekker uit te waaien aan de kust, te genieten van heerlijke visgerechten of een kijkje te nemen in de Romeinse geschiedenis van Albanië. Lees hier hoe je van Tirana naar Durres komt met de bus, auto en taxi.

Ga winkelen in de Rruga Murat Toptani

Rruga Murat Toptani is een prachtig straatje midden in het centrum van Tirana. De straat wordt omringd door bomen en bosjes en is volledig autovrij! Je vind hier onder andere de Nationale Kunstgalerij terug waar vrijwel altijd mooie kunsttentoonstellingen worden gehouden. Laat de horecatentjes hier wel even links liggen, buiten het toeristische centrum betaal je een fractie van de prijs!

Et’hem Bey Moskee

De Et’hem Bey Moskee op het Skanderbergplein is één van de oudste moskeeën van het land. Tijdens het communistische regime was het Islam, net als andere religies, verboden. De Et’hem Bey Moskee was destijds één van de weinige die zich tegen het regime durfde te verzetten. Na de val van het communisme in 1991 vulde het Skanderbergplein (voor de moskee) zich vol met duizenden mensen die opkwamen voor godsdienstvrijheid. Sindsdien heeft iedereen in Albanië die vrijheid en leven de verschillende wereldreligiën in harmonie naast elkaar.

Ontdek de streetart

Door de hele stad vind je vele prachtige streetart kunstwerken. Ze vertellen iets over de geschiedenis of de dromen van de kunstenaar en het land. Kijk goed om je heen wanneer je een wandeling door de stad maakt, je zal nooit ver van een prachtig kunstwerk verwijderd zijn.

Geniet bij één van de vele bars en restaurantjes

Wat te doen in Tirana

Net als in elke hoofdstad zijn er in Tirana veel leuke bars en goede restaurants te vinden. Hoe verder je van het toeristische plein verwijderd bent, hoe goedkoper (en vaak traditioneler) de zaak is! Enkele tips zijn:

  • Propper Pizza
  • Juvenilja Castelo
  • Era Vila
  • Floga
  • Libraria

Delen: