Posted on

Toen Duitsland afgelopen zomer met het bekende 9 euroticket op de proppen kwam konden wij het natuurlijk niet laten om Duitsland te verkennen. Zo kwamen wij ook bij de stad Münster, middelmatige stad in het westen van Duitsland, op nog geen uur van de grens met Nederland. Wij hebben eerder al een blog geschreven over de kerstmarkt in Münster, vandaag gaan we het over een regulier dagje Münster hebben.

Met de trein naar Münster

Afgelopen zomer hebben wij gretig gebruik gemaakt van het 9 euroticket in Duitsland. Met dit kaartje kon je voor 9 euro een maand lang onbeperkt met het lokale vervoer in Duitsland reizen. Vanaf Enschede is er een directe verbinding die je in ongeveer 1 uur naar Münster brengt. Hoewel er geen 9 euroticket meer is, heb je al vanaf €19,- een internationaal treinkaartje!

Ga je liever met de auto? Vanaf Utrecht doe je er ongeveer 2,5 uur over. Bereken hier je benzinekosten.

Een blik terug in de tijd

De oudste sporen van de Münster gaan helemaal terug naar de 2e en 3e eeuw, de tijd van het Romeinse Rijk, echter begon de stad pas echt in de Middeleeuwen te floreren. Tijdens de Middeleeuwen groeide Münster uit tot een belangrijke handelsstad en werd het lid van de Hanze. Tijdens ons bezoek waren wij onder de indruk van alle prachtige historische gebouwen, zoals de indrukwekkende St. Paulus Dom en het historische pleintje op de Prinzipalmarkt.

De Prinzipalmarkt

Mijn favoriete plek van Münster is toch wel de Prinzipalmarkt. Een prachtig pleintje met mooie Middeleeuwse gebouwen, in top staat! De Prinzipalmarkt is gelegen in het hart van de oude stad en al eeuwenlang het centrum van de handel in de stad. Hier vind je talloze gezellige cafés, restaurants en winkeltjes. Tijdens de winter is de Prinzipalmarkt het decor van de kerstmarkten van Münster!

Een van de meest opvallende gebouwen op de Prinzipalmarkt is het historische stadhuis. Dit indrukwekkende gebouw is een van de mooiste voorbeelden van de gotische architectuur in Duitsland. Prachtige decoratie van beelden, muurschilderingen en reliëfs. In 1648 was het oude stadhuis de plek waar het verdrag van Münster is getekend in 1648, wat het einde van de 80 jarige oorlog in Nederland betekende. Het officiële verdrag is in het gebouw tentoongesteld! Een kaartje voor een bezoek aan het historische stadhuis kost €2,- aan de kassa.

St. Paulus Dom

De St. Paulus Dom is een van de meest opvallende gebouwen in Münster en een belangrijk monument van de stad. Deze prachtige kathedraal is gebouwd in de 13e eeuw en is sindsdien een belangrijk plaats van aanbidding geweest van de inwoners van Münster.

Astronomische klok

De kathedraal is prachtig versierd met talloze beelden en muurschilderingen. Een van de meest indrukwekkende kenmerken van de St. Paulus Dom is de astronomische klok. De klok dateert uit de 16e eeuw en wordt nog steeds gebruikt!

De kathedraal en de toren zijn publiek toegankelijk. Je moet wel een goede conditie hebben, er is immers geen lift in de toren aanwezig. Maar wie de toren beklimt wordt beloond met prachtige uitzichten over de stad Münster.

Ontspannen aan de Aasee

Aasee Munster

De Aasee is een meer gelegen in het midden van Münster en de perfecte plek om op een warme zomerdag even te ontsnappen van de drukke stad en te ontspannen en genieten van de natuur.

Op de Aasee zijn er meerdere verhuurstandjes waar je een kano of andere boot kan huren. Lekker dobberend in het water, weg van iedereen. Blijf je liever met beide benen op vaste land? In de omgeving zijn er tal van wandel- en fietspaden.

Delen: