Posted on

Genève, een prachtige Zwitserse stad gelegen aan het meer van Genève en omringd door de Alpen. Voor veel reizigers is de eerste kennismaking van Genève het vliegveld of het treinstation, maar hoe verder? In dit blog vertellen wij alles wat je moet weten over het openbaar vervoer van Genève, hoe de trams en bussen werken en waar je op moet letten. Ook laten wij zien hoe je gratis van het openbaar vervoer gebruik kan maken als toerist zijnde. Lees dus snel verder!

Openbaar vervoer Genève: Gratis voor toeristen met de Geneva Transport Card

Openbaar Vervoer Genève
Openbaar vervoer hub Genève

Genève is een dure stad, maar niet alles hoeft geld te kosten! Zo hebben wij eerder al een blog geschreven over alles wat gratis is in Genève. En één van die punten is het openbaar vervoer, althans zo ongeveer. Als toerist betaal je in vrijwel elke stad toeristenbelasting voor je overnachting in een hotel, Genève is daar geen uitzondering op. De toeristenbelasting, of Kurtax genoemd, bedraagt tussen de 2 en 7 Zwitserse frank per nacht. In dit bedrag zit een gratis Geneva Transport Card inbegrepen voor de duur van je verblijf, deze krijg je van het hotel zodra je incheckt. Let wel op dat deze kaart enkel geldig is binnen de stad en voor de trein van het vliegveld naar het centrum. Overweeg een Swiss Travel Pass als je Zwitserland met de trein wil ontdekken!

Geneva City Pass voor toegang tot bezienswaardigheden en openbaar vervoer

Slaap je niet in een officieel hotel maar bijvoorbeeld in een AirBnB of bij een bekende? Dan krijg je helaas geen gratis OV kaart, maar bestaat de mogelijkheid om een Geneva City Pass te kopen. Deze kaart is geldig voor 1, 2 of 3 dagen en geeft je toegang tot het openbaar vervoer en veel bezienswaardigheden. Koop hier je Geneva City Pass.

De trams van Genève

Tramnetwerk Genève
Tramnetwerk Genève

In 1862 werd de eerste paardentramlijn van Genève geopend. Zo’n 30 jaar later, in 1894, werd begonnen met de elektrificatie van de tramlijnen. Vandaag de dag beschikt Genève over ongeveer 33 kilometer spoor en 80 haltes. De dienstregeling is onderverdeeld in 5 lijnen. Lijnen 12 en 17 rijden van het oosten naar het centrum en door naar het westen. Lijn 15 is een noord – zuidlijn en start bij de Verenigde Naties (halte Nations). De lijnen 14 en 18 rijden van het westen naar het centrum. Lijn 14 keert in het centrum om en gaat terug naar het westen, lijn 18 rijdt door naar het zuiden op dezelfde route als lijn 12.

(Trolley)bussen in Genève

Trolleybus openbaar vervoer Genève
Trolleybus in Genève

Genève beschikt over een uitgebreid netwerk aan bussen en trolleybussen. In de jaren 40 besloot de stad om een aantal tramlijnen te vervangen door trolleybussen. In de jaren daarop werd het netwerk van (trolley)bussen langzaam maar zeker uitgebreid. Tegenwoordig rijden er zelfs dubbelgelede bussen van meer dan 24 meter lang. Deze bussen kunnen ruim 200 passagiers vervoeren.

Overdag rijden de meeste bussen in een 5 á 8 minuten frequentie, vanaf de avond wordt dit omgezet in een 20 minuten frequentie. Doordeweeks rijden er geen nachtbussen en stoppen de meeste buslijnen rond 23:00 met de dienst. In het weekend zijn er beperkte nachtbussen actief. Plan je reis altijd goed!

Aankomst op de luchthaven

Vanaf de luchthaven heb je meerdere opties om naar het centrum van Genève te gaan. De snelste optie is met de trein, een ritje duurt ongeveer 7 minuten. Het treinstation is onder de aankomsthal gevestigd waardoor je moeiteloos kan overstappen van het vliegtuig op de trein. Volg de borden ‘Gare Aeroport’ en zoek het juiste perron op de grote informatieschermen. De trein naar Genève wordt aangegeven met Geneva als eindbestemming.

Ga je liever met de bus? De bussen vertrekken heel frequent aan de voorzijde van de terminal. Lijn 5 en trolleybuslijn 10 bieden de snelste verbinding met het stadscentrum. Vanaf de luchthaven ben je in ongeveer 30 minuten op het centraal station. Voordeel van de bus is dat je direct langs een aantal bezienswaardigheden rijdt, zoals het kantoor van de Verenigde Naties!

Station Genève Cornavin

Treinen Zwitserland
Treinen Zwitserland

Het centrale station van Genève staat lokaal vaak aangegeven als Gare de Cornavin. Vanaf dit station vertrekken er treinen in alle richtingen in Zwitserland, Frankrijk en Italië. Aan de voorzijde is een grote hub waar vrijwel alle tram- en buslijnen vertrekken. Vanaf hier kan je heel Genève gemakkelijk ontdekken. Let op: de bus richting het vliegveld vertrekt aan de achterzijde van het station. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het oude stadscentrum.

Delen: