Posted on
Verenigde Naties Geneve

Als je denkt aan Genève denk je waarschijnlijk aan banken, luxe winkels en exclusieve restaurants. Genève staat bekend als één van de duurste steden ter wereld. En laat er absoluut geen illusie over bestaan, Genève is een dure stad, maar er zijn toch verrassend veel dingen redelijk goedkoop of zelfs gratis! Van betaalbare accommodatie tot gratis activiteiten, in deze blog delen wij onze tips en trucs zodat jij alles uit je bezoek aan Genève kunt halen! Ga op reis door een budgetvriendelijk Genève.

Betaalbare accommodatie in Genève

We beginnen maar direct met de grootste kostenpost van je verblijf, je accommodatie. De prijs van een hotelkamer in een budget hotel begint in Genève vaak rond de €100,- exclusief belastingen per nacht. De toeristenbelasting bedraagt €3,75 per nacht, goed om te zeggen is dat de kosten van het openbaar vervoer tijdens je verblijf in de prijs zijn inbegrepen! Als je bij een officieel hotel boekt krijg je een ‘gratis’ OV kaart voor de duur van je verblijf. Je kan dus besparen door een verblijf iets verder van het centrum uit te kiezen!

Zelf sliepen wij in het ibis budget Geneve Palexpo Aeroport. Voor 3 nachten hebben wij (2 personen) in totaal €341,- betaald. Dit bedrag was inclusief alle belastingen maar exclusief ontbijt. Het hotel zit op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het vliegveld en het centrum/centraal station ligt op ongeveer 25 minuten rijden met buslijn 5. De bus rijdt 24/7 in tenminste een halfuur frequentie, gedurende de dag rijdt de bus zelfs elke 5 minuten! Lees hier meer over het openbaar vervoer in Genève.

Uitzicht IBIS budget Geneve
Uitzicht vanaf ibis budget Geneve Palexpo Aeroport

Ben je meer een backpacker of reis je bijvoorbeeld alleen? Verspreid over de stad zijn er een 5 tal hostels te vinden, de kosten voor een bed bedragen ongeveer €41,- per nacht. Check hier de mogelijkheden.

Budgetvriendelijke eetopties in Genève

Genève staat vooral bekend om zijn exclusieve restaurants, maar dat betekent niet dat je een fortuin hoeft uit te geven om lekker te eten tijdens je bezoek. Er zijn tal van budgetvriendelijke eetopties te vinden, van lokale markten tot kleine eethuisjes.

Binnenstad Geneve

Slaap je in een hostel of ruimte waar je zelf kan koken? Doe dan zelf je boodschappen op een lokale markt. Een van de populairste markten in Genève is Marché de Rive, een groene oase gelegen in het hart van de stad. Hier vind je een grote selectie van lokale producten, waaronder verse groenten, fruit, kaas, vlees en vis. De markt staat er elke woensdag en zondag van 06:30 tot 14:15.

Wil of kan je niet zelf koken? Een andere budgetvriendelijke optie is om een bezoek te brengen aan één van de vele foodtrucks in de stad! Deze trucks bieden een verscheidenheid aan gerechten, van burgers en pizza’s tot sushi en falafel. Populaire pleinen zijn de Quai Wilson en de Place de la Navigation. Tijdens de zomermaanden staan hier bijna dagelijks foodtrucks van 11:00 tot 22:00.

Ben je meer op zoek naar een authentieke restaurantervaring? Ik kan je Le Café des Négociants ten harte aanbevelen! Je kan hier zowel á la carte als een dagmenu (hoofd, voor en na) bestellen. Voor een dagmenu inclusief 2 drankjes ben je ongeveer €50,- per persoon kwijt.

Uiteraard zijn de welbekende fast-food giganten volop aanwezig. Voor ongeveer €20,- heb je daar een menu, inclusief drinken.

Gratis activiteiten in Genève

Hoewel Genève dus een dure stad is, zijn er verrassend veel gratis activiteiten te vinden! Van wandelen langs het meer tot het bezoeken van musea, er is genoeg te doen zonder dat je ook maar 1 cent hoeft uit te geven. Hieronder beschrijven wij enkele van onze favoriete gratis activiteiten voor een budgetvriendelijk Genève.

Wandelen langs het meer

Het centrum van Genève bevind zich rondom het gelijknamige meer. Tijdens de wandeling heb je prachtig uitzicht op de bergen in de achtergrond en het water, terwijl je tegelijkertijd verschillende bezienswaardigheden kunt spotten. Zoals de Jet d’Eau, het grote waterkanon in het midden van het meer. Of loop over de steiger naar het kleine voortorentje. Tijdens de zomer zijn er vele mensen die de verkoeling opzoeken in het meer van Genève, neem je zwembroek dus mee!

Bezoek het Musée d’Art et d’Histoire

Dit museum biedt een wisselende collectie van kunst en archeologie uit de regio van Genève. De meeste exhibities zijn gratis te bezoeken (een vrijwillige donatie wordt gewaardeerd) op dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 18:00, uitgezonderd op donderdag wanneer het museum van 12:00 tot 21:00 is geopend. Klik hier voor de actuele exhibities en routebeschrijving.

Breng een bezoek aan het Musée d’histoire naturelle de Genève

Het Natuurhistorisch Museum van Genève is een van de grootste musea van de stad en biedt een grote collectie van natuurhistorische objecten vanuit de hele wereld. Van dinosaurussen tot zeldzame mineralen, dit museum is perfect om te bezoeken met kleinere kinderen! Toegang tot de meeste zalen is gratis. Het museum bevindt zich op Route de Malagnou 1 en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Bezoek de Botanische Tuin

De Botanische Tuin van Genève is een prachtige plek om even tot rust te komen van de drukte in de stad. De Botanische Tuin herbergt meer dan 13.000 verschillende plantsoorten. De Botanische Tuin is dagelijks geopend tussen 08:00 en 17:00 en is gelegen aan de Chemin de l’Impératrice 1. Toegang is volledig gratis.

Bezoek de oude stad

De oude stad van Genève is een prachtige plek om uren in rond te dwalen. Verken de kleine en steile straatjes, historische gebouwen en gezellige pleinen. Er zijn verschillende gratis rondleidingen beschikbaar die je meenemen langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de kathedraal Saint-Pierre en het Place du Bourg-du-Four. Breng ook zeker een bezoek aan Maison Tavel, het oudste nog staande huis in Genève! Voor de politieke junkies onder ons is er ook een dagelijkse tour die langs alle politieke en diplomatieke organisaties gaat.

Breng een bezoek aan CERN

Voor de liefhebbers van wetenschap en technologie is een bezoek aan CERN een absolute must. Tijdens rondleidingen kan je de deeltjesversneller bekijken en alles leren over de laatste ontdekkingen in fysica. Het is een unieke ervaring om de grootste en meest geavanceerde wetenschappelijke faciliteit ter wereld te zien. Een bezoek aan CERN is gratis, maar je moet er op tijd bij zijn voor een rondleiding! Vooraf reserveren is niet mogelijk, wachttijden op locatie kunnen oplopen tot meerdere uren. Tip: ga vroeg in de ochtend. Geen zin om te wachten? Er is ook een aparte expositie in het ronde gebouw tegenover de receptie. CERN is gelegen in Meyrin, ongeveer 10 kilometer van het stadscentrum, en is goed bereikbaar met de tram en bus.

Budgetvriendelijke manieren om te reizen

Indien je in een officieel hotel overnacht krijg je een gratis OV kaart voor de duur van je reis. Slaap je in een AirBnB? Dan kunnen de reiskosten vrij snel oplopen! Een optie is om de Geneve Transport Card te kopen, deze zijn beschikbaar voor 24, 48 of 72 uur. Met deze kaart kan je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Genève, waaronder tramps, bussen en zelfs boten! Het openbaar vervoer in Genève hebben wij als zeer betrouwbaar ervaren. Lees hier meer over het openbaar vervoer in Genève.

Het centrum van Genève is vrij compact en de meeste bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar. Er is verder een redelijk goed netwerk van fietspaden in het centrum beschikbaar en veel locals maken hier ook dankbaar gebruik van! Blijf je voor langere tijd of ben je graag actief tijdens je stedentrip? Overweeg het dan om een fiets te huren!

Conclusie

Genève is een prachtige stad met veel te zien en te doen, maar als je niet oppast ga je in recordtempo door je geld heen. Hoewel de stad een reputatie heeft als een dure bestemming, is het mogelijk om een budgetvriendelijk Genève te bezoeken! Hopelijk heb je wat aan deze tips, heb je zelf iets ontdekt dat je graag met ons wilt delen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Voor nu vast heel veel plezier tijdens jouw volgende reis naar Genève!

Delen: