De naam Balkan

Als je het hebt over de Balkan, kan je het onder anderen hebben over een bergketen, een cultureel gebied en een schiereiland. Dat die laatste twee vernoemd zijn naar de eerste lijkt het meest logisch. Balkan is namelijk het – niet meer gebruikte – Turkse woord voor gebergte. Het Balkangebergte – met de kennis van nu nogal dubbel op – ligt in Bulgarije en wordt daar Stara Planina genoemd. Het schiereiland en het cultureel gebied zijn dus vernoemd naar het gebergte, maar welke landen vallen hier dan onder?

De landen

Beginnend in het noord westen wordt het Balkanschiereiland begrensd door een denkbeeldige lijn van Triëst (Italië) naar Ljubljana (Slovenië). Dan volgt er in het noord oosten een natuurlijke grens, bestaande uit twee rivieren; Sava en Donau. De Sava stroomt door Ljubljana en voegt zich in Belgrado (Servië) bij de Donau.

Als je in Belgrado een luchtbed koopt en je mee laat voeren met de Donau, kom je misschien – waarschijnlijk niet – aan bij de oost grens van de Balkan: De Zwarte Zee. Vanaf de Donaudelta volgt de oost grens de kustlijn naar het zuiden. De oost grens eindigt in Istanbul (Turkije), waar deze de Bosporus volgt. Na de Bosporus volgt de grens de volledige kustlijn tot Triëst. Een opvallend feitje is dat de Griekse eilanden – officieel – dus niet bij de Balkan horen.

Je denkt nu waarschijnlijk: leuk die grenzen, maar welke landen horen nu bij de Balkan. Gelukkig ga ik dat nu vertellen. De landen zijn: Albanië (100%), Bulgarije (100%), Bosnië Herzegovina (100%), Griekenland (90%), Italië (0,5%), Kosovo(100%), Kroatië (49%), Montenegro (100%), Noord-Macedonië (100%), Roemenië (9%), Servië (73%), Slovenië (40%) en Turkije (3%). Als men het over de Balkan – dus niet het Balkanschiereiland – heeft worden Turkije, Roemenië en Italië daar over het algemeen niet mee bedoeld.


Het land dat wij bezocht hebben (Binnenkort hopelijk meer!):

Griekenland op de Balkan


Wist je dat…

1. …het Balkangebergte alleen in Servië en Bulgarije ligt.

2. … de Balkan door de jaren heen bewoont is door Kelten, Grieken, Romeinen, Goten, Slavische volkeren en Turken.

3. … Kosovo volgens Servië een Servische provincie is, maar dat Kosovo door 101 – van de 193 – VN-Lidstaten wordt gezien als een onafhankelijk land. Inwoners van de Balkan zien Kosovo vaak als grondgebied van Albanië. 90% van de bevolking is dan ook etnisch Albanees.

4. … onder anderen Griekenland, Spanje, Rusland en Servië de Kosovaarse onafhankelijkheid betwisten.

StudieboekenStudieboeken

Delen: