Posted on

Wenen staat symbool voor luxe, muziek en lekker eten. Wist je al dat de levenstandaard in de Oostenrijkse hoofdstad al jaren de hoogste ter wereld is? Als je daarbij de ontelbare hoeveelheid monumenten bij optelt, kan het geen verrassing zijn dat jaarlijks miljoenen toeristen een stedentrip naar Wenen maken.

De topattracties van Wenen kunnen je met gemak een week bezighouden, maar de Oostenrijkse hoofdstad is ook een goede keuze voor een kort weekendje weg. In deze ultieme guide bereiden wij je goed voor op je stedentrip naar Wenen!

Nog niet overtuigd? Waarom wij fan zijn op Wenen:

  • Attractiepark Weense Prater bevind zich aan de rand van de stad. Neem een ritje in de historische reuzenrad en geniet van het geweldige uitzicht over Wenen
  • Treed in Wenen in de voetsporen van keizer Franz en keizerin Sisi. De art nouveau en de gotische/barokke architectuur geven de stad een heel bijzondere flair
  • De culturele diversiteit van de stad is enorm. Het Kunsthistorisch Museum, de opera, de Stephansdom en Schloss Schönbrunn wachten op je!
  • Een bezoek aan een Weens koffiehuis is ook een absolute must. Wat dacht je van een heerlijk stukje Sachertorte?
  • Weense gezelligheid: hoewel Wenen een grote stad is doet de sfeer meer af als een knus dorp. Stress en hectiek staan niet in het woordenboek

Vooraf: de reis naar Wenen

Wenen is niet heel ver van Nederland verwijderd en makkelijk bereikbaar met de trein, zowel overdag als ‘s avonds. Als je kiest voor de nachttrein naar Wenen vertrek je ‘s avonds vanaf een station in Nederland, en kom je rond het ontbijt aan in de Oostenrijkse hoofdstad. Zo kan je volop genieten van je stedentrip in Wenen!

Liever overdag reizen? De ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen, rijden dagelijks meermaals vanuit Nederland richting de Weense hoofdstad. Boek je tickets eenvoudig via de website van de NS.

En dan: Openbaar vervoer in Wenen

Wenen heeft een toegankelijk en betrouwbaar OV netwerk. Vooral de Weense metro (U-Bahn Wien) komt goed van pas voor toeristen. Het metronetwerk telt in totaal vijf lijnen en heeft veel stations rondom de belangrijke bezienswaardigheden en hotspots. Daarnaast telt de stad nog 29 tramlijnen en 127 buslijnen. Dagtickets en abonnementen zijn in alle vormen van het openbaar vervoer geldig. Het openbaar vervoer wordt geëxploiteerd door het bedrijf Wiener Linien.

Als je van plan bent om regelmatig gebruik te maken van het openbaar vervoer is het zeker de moeite waard om een meerdagenticket te overwegen. Je kan gaan voor een tijdkaart die 48 of 72 uur geldig is, of kies voor de officiële Wenen stadspas. Met de stadspas reis je gratis met het openbaar vervoer én krijg je gratis toegang tot meer dan 60 bezienswaardigheden!

Wat te doen tijdens je stedentrip naar Wenen? De top bezienswaardigheden van de stad

In de introductie hebben wij al een aantal top attracties vermeld. Als je maar beperkt de tijd hebt zouden de volgende attracties en bezienswaardigheden bovenaan je lijstje moeten staan:

Schloss Schönbrunn & Tiergarten Schönbrunn

Schloss Schonbrunn

Vanaf het midden van de 18e eeuw tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was het barokke paleis de zomerresidentie van de Oostenrijkse keizerlijke familie. Gedurende deze periode werd het paleis bijna continue bezet door een hof van enkele honderden mensen en werd dit het culturele en politieke centrum van het Habsburgse rijk. Schönbrunn is het grootste paleis en één van de meest bezochte culturele monumenten in Oostenrijk. Het kasteel en het circa 160 hectare grote park maken sinds 1996 deel uit van de UNESCO Werelderfgoed lijst. De belangrijkste attractie van het kasteelpark is de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld: Tiergarten Schönbrunn.

Boek hier online je ticket voor het kasteel en de tuin.

De Stephansdom

Stephansdom Wenen

De Sint Stephansdom op de Stephansplatz in Wenen is sinds 1723 een grootstedelijke kerk van de aartsbisschop van Wenen. De Rooms-Katholieke kathedraal, in Wenen ook wel Steffl genoemd, is een symbool van Wenen en wordt vaak het nationale heiligdom van Oostenrijk genoemd. Het gebouw is 107 meter lang en 34 meter breed. De kathedraal is één van de belangrijkste gotische gebouwen in Oostenrijk.

De Stephansdom heeft 4 torens: de hoogste is de zuidelijke toren met 136,4 meter lengte. De noordelijke toren is onvoltooid en slechts 68 meter lang. De zuidelijke toren is een architectonisch meesterwerk: ondanks zijn opmerkelijke lengte is de fundering minder dan 1,20 meter diep. De toren huisvest 13 klokken, maar de Pummerin, de op één na grootste kerkklok van Europa, bevindt zich in de noordelijke toren onder de renaussancekoepel.

Boek hoer online je ticket voor de Stephansdom.

Attractiepark Prater

Reuzenrad Prater

Het beroemde Prater in Wenen kent een lange geschiedenis die teruggaat tot 1162, wanneer keizer Friedrich I een groot stuk grond schenkt aan de adellijke familie de Prato. Door de jaren heen is het gebied in gebruik genomen als onder meer een jachtterrein voor de elite, maar in 1766 opent keizer Jozef II het Prater voor de bevolking. Stedelingen komen massaal naar het park om er te picknicken of wandelen over de ruim 4 kilometer lange Hauptallee. Door de grote bezoekersaantallen werden er langzaamaan steeds meer koffiehuizen en cafés gebouwd en vanaf 1840 kwamen er langzaamaan steeds meer attracties in Prater. De meest bekende attractie, de nostalgische Riesenradplatz, werd rond 1900 geplaatst. Dit reuzenrad is nog altijd operationeel en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Tegenwoordig biedt het park genoeg voor iedere leeftijd. Van een draaimolen en reuzenrad, tot verschillende achtbanen, een zweefmolen en een vrije val. Lees verder op de website van Prater. Geen zin om in de rij van de reuzenrad te staan? Koop online een fastpass.

Het Museumkwartier

Museumwijk Wenen

Het Musemkwartier is een gebied in het 7e disctrict van Wenen, dichtbij het stadscentrum. Het Museumkwartier heeft een uitgebreid aanbod van beeldende kunst, architectuur, mode, theater, dans, literatuur, cultuur en nieuwe media.

Albertina

De Albertina is een kunstmuseum in het 1e district van Wenen, het stadscentrum. Hier bevindt zich een van de belangrijkste grafische collecties ter wereld. Het museum is gevestigd in het Palais Aartshertog Albrecht, één van de historische residenties van de Habsburgs. De collectie bevat bijna een miljoen tekeningen en prenten van de renaissance tot nu.

Sinds 2007 is er een permanente tentoonstelling van klassieke moderniteit: Monet to Picasso: The Batliner Collection.

Koop online je toegangskaart.

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus

Het hundertwasserhaus is een wooncomplex gebouwd tussen 1983 en 1985. Het kleurrijke en ongewone huis valt direct op. Het huis is ontworpen volgens het concept van Friedensreich Hundertwasser. Het gebouw telt in totaal 52 appartementen, 4 winkels, 16 prive en 3 openbare dakterrassen. Het Hundertwasserhaus is een van de meest gefotografeerde toeristische attracties.

Culinair Wenen

Lokale toprestaurants herinterpreteren de Weense keuken en verbazen zelfs de meest verwende fijnproevers. Als je gaat voor luxe en ervaring kan een bezoek aan Amador niet ontbreken. Amador is het eerste 3 sterrenrestaurant van Wenen en staat op de top-50 beste restauranten ter wereld! Iets minder decadent? Breng dan een bezoek aan Klein Steiermark, gelegen in het stadspark. Voor de zoete kers op de taart kan je genieten van de hapjes van banketbakkerij Demel.

Hoe veel dagen heb ik nodig voor een stedentrip naar Wenen?

Het is heel moeilijk om deze vraag eenduidig te beantwoorden. Als je graag musea en galerijen bezoekt kan je met gemak een week in de Oostenrijkse hoofdstad doorbrengen. Maar als je alleen langs de bekendste bezienswaardigheden gaat heb je aan 2 á 3 dagen genoeg. Veel plezier!

Delen: