Posted on

Keulen is de grootste stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in het westen van Duitsland (en het op drie na dichtstbevolkte stedelijke centrum van heel Duitsland). Keulen staat onder toeristen vooral bekend om de grote kathedraal bij het station, in het midden van de stad. Maar heeft nog veel meer te bieden. In onze gids hebben we de belangrijkste attracties van Keulen beschreven en veel praktische tips en curiositeiten voorbereid. Zo ben jij goed voorbereid voor je stedentrip naar Keulen!

Praktische informatie & tips

Keulen station

Reizen naar Keulen

Keulen is vrij compact gebouwd en daardoor makkelijk te ontdekken door toeristen! Het centraal station bevindt zich midden in het centrum, direct tegenover de Kathedraal. Bij aankomst in Keulen kan de stedentrip dus meteen beginnen! Vanuit meerdere plaatsen in Nederland rijden er dagelijks meerdere treinen richting Keulen. Een treinkaartje met de ICE van Amsterdam heb je al vanaf €20,-!

Hoe veel dagen om Keulen te bezoeken?

Eén á twee dagen is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van Keulen te bezoeken. Aan de andere kant, als je de zaak ambitieuzer wilt benaderen en het spoor van romaanse kerken, overblijfselen van verdedigingsmuren of de belangrijkste musea wilt volgen, kan je zelfs 3 á 4 dagen in Keulen besteden!

Overnachten in Keulen

Keulen heeft veel leuke hotels, hostels en appartementen beschikbaar voor toeristen. Wanneer je slechts 1 nacht gaat raden wij je aan om in de buurt van het historisch centrum te overnachten, zo heb je alle belangrijke bezienswaardigheden om de hoek liggen!

Booking.com

Waar moet je aan denken tijdens je bezoek aan Keulen?

Als je van plan bent om Keulen op een maandag te bezoeken moet je er rekening mee houden dat de meeste (if not: alle) musea en winkels gesloten zijn.

Openbaar vervoer in Keulen

Het openbaar vervoer in Keulen wordt verzorgd door het gemeentebedrijf Kölner Verkehrs-Betriebe (KVB), dat alle tram- en buslijnen exploiteert.

Er zijn verschillende soorten vervoerbewijzen. Losse tickets (EinzelTicket) zijn er in verschillende tijdvarianten. Deze omvatten:

  • Korte versie (4 stops, 20 minuten)
  • 90 minuten
  • 120 minuten

Daarnaast zijn er ook pakketten van 4 tickets en 24-uurs tickets verkrijgbaar. Deze laatste zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: voor één persoon of voor een groep van maximaal 5 personen.

KölnCard: De officiële toeristenkaart

Als jenaast het openbaar vervoer ook van plan bent veel attracties te gebruiken, is de aanschaf van de officiële KölnCard-toeristenkaart de zeker moeite waard.

De kaart is er in twee tijdvarianten (24- en 48-uurs) en biedt gratis gebruik van het openbaar vervoer en kortingen tot wel 50% bij diverse musea en attracties. Alvorens te kopen, is het echter de moeite waard om de exacte lijst met kortingen te controleren en te tellen of de kaart loont. Temeer omdat de meeste toeristen niet actief gebruik zullen maken van het openbaar vervoer.

Net als de tijdkaarten is de KölnCard verkrijgbaar voor één persoon of voor een groep van maximaal 5 personen.

Wat te doen in Keulen?

De Kathedraal: een gotische reus in het stadscentrum

Keulen Kathedraal

De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is de Dom van Keulen. Dit imposante gebouw is gedurende honderden jaren gebouwd en onderscheidt zich door zijn verhoudingen (in gotische kathedralen was de verhouding tussen breedte en hoogte gewoonlijk 1 op 3, en in Keulen bijna 1 tot 4) en een gevel met een hoogte van 157 m.

De toegang tot de kathedraal is gratis. De grootste schat is het reliekschrijn van de drie koningen, gelegen achter het hoofdaltaar, een meesterwerk van middeleeuws goudsmeden. Helaas bevindt het zich vrij ver van de ogen van bezoekers, dus als als je het van dichtbij wilt bewonderen moet je helaas voor een betaalde rondleiding gaan. Deze rondleidingen zijn ook online te reserveren!

De relikwieën van de Drie Wijzen komen (samen met het prachtige reliekschrijn) op overeen met de monumentale vorm van de kathedraal. Dankzij hen werd Keulen in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord.

Het is verder ook de moeite waard om aandacht te besteden aan middeleeuwse kunstwerken (waaronder het zogenaamde kruisbeeld van Geron in de kapel van het Heilige Kruis – het is het oudste bewaard gebleven beeldhouwwerk dat de kruisiging aan de noordkant van de Alpen uitbeeldt) en glas-in-loodramen. De oudste stammen uit de 13e eeuw!

Op het plein bij de westelijke ingang van de kathedraal staat een onopvallende stenen boog. Dit zijn overblijfselen van de oude stadspoort van Keulen.

Daarnaast is het de moeite waard om rond de kathedraal te lopen en naar de façade te kijken. De donkere fragmenten werden vervangen na oorlogsschade. Als je goed kijkt zie je nog kogelsporen zitten. In de buurt van de kathedraal vonden hevige gevechten plaats tussen de Duitsers en de geallieerden.

Voor veel toeristen kan een bezoek aan Keulen niet compleet zijn zonder de zuidelijke toren van de kathedraal te betreden. Deze toren heeft een op een hoogte van ongeveer 100 meter een observatiedek. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Keulen. waar op een hoogte van ongeveer 100 m een ​​observatiedek is gebouwd, van waaruit een prachtig panorama over de stad en haar omgeving is. We moeten de nietsvermoedende lezers echter waarschuwen – er zijn in totaal 533 trappen te overwinnen! Het uitzicht van bovenaf zou ons echter moeten belonen voor al deze moeite!

De Kathedraal schatkamer

Een bezoek aan de schatkamer, die is gemaakt in de omgebouwde kelders onder de sacristie, is de perfecte aanvulling op de rondleiding door de Dom van Keulen.

De schatkamer herbergt de belangrijkste schatten van het bisdom – inclusief reliekschrijnen, insignes van de aartsbisschop (hij was lange tijd ook de heerser van de stad), verschillende soorten liturgische uitrusting, grafvondsten en sculpturen. Fans van middeleeuwse architectuur zouden geïnteresseerd moeten zijn in de enorme gewelven van de kelders.

De schatkamer bevindt zich aan de noordkant van de kathedraal. De ingang bevindt zich in het noordelijke transept en buiten is er een paviljoen met een lift. De toegang is betaald. Gecombineerde torentickets zijn beschikbaar.

Het Romeins-Germaans museum

Romeins Germaans Museum
Roemisch-Germanisches Museum Koeln

Direct naast de kathedraal vinden we de op een na grootste attractie van Keulen: het Romeins-Germaans museum. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de stad vanaf het paleolithicum tot de vroege middeleeuwen.

De locatie van het museum is niet toevallig – het paviljoen is gebouwd direct boven de overblijfselen van een Romeinse villa, waar een van de mooiste vloermozaïeken aan deze kant van de Alpen bewaard is gebleven. Het sierde de elegante eetzaal en het leidmotief is de figuur van Dionysus, de god van de wijn.

Renovatie van het museum

Helaas wordt het museumgebouw sinds 2019 gerenoveerd en is het niet beschikbaar voor bezoekers. Je hebt echter nog wel toegang tot de beroemde mozaïek! Ter hoogte van de kathedraal vind je een glazen vloer waardoor we het kunnen bekijken. Vanaf deze plek zouden we ook de gereconstrueerde monumentale tombe van de legionair Lucius Poblicius moeten zien.

Totdat de renovatie is voltooid is een deel van de permanente collectie van het museum verplaatst naar het gebouw Belgisches Haus. De daar tentoongestelde collecties zijn echter minder imposant dan in het normale museum.

Bezienswaardigheden van de oude stad

De oude binnenstad van Keulen (Altstadt) werd tijdens geallieerde bombardementen bijna met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog is Keulen vrijwel volledig opnieuw opgebouwd. Hoewel het origineel werd gevolgd tijdens de reconstructie van de oude stad, is het gemakkelijk te zien dat bijna alle gebouwen nieuw zijn.

Toch springen de kleurrijke gevels, vooral binnen de grenzen van de voormalige ambachts- en handelswijk, in het oog. Dit gebied ligt direct naast de kathedraal en is een leuke plek om te wandelen en in één van de vele bars of restaurants te genieten van een lokaal Kölsch-biertje. Meer over dit drankje verderop in de gids.

De mooiste monumenten van de stad

Keulen Stadhuis

Het Stadhuis: Het stadhuis van Keulen heeft de status van oudste gemeentebesturen van Duitsland. Het gebouw is in de loop der eeuwen vele malen uitgebreid, waardoor het zowel gotische (61 meter hoge klokkentoren) als renaissancistische (loggia) kenmerken heeft. Het stadhuis is open voor het publiek.. Op de binnenplaats staat een sculptuur van de Keulse boer, origineel afkomstig van een van de stadspoorten.

Grote kerk van St. Martin: een Romaanse tempel ingewijd in 1172, die samen met de kathedraal het panorama van de oude stad bepaalt;

Oude marktplein (Alter Markt): een plein bij het stadhuis met een waterput, restaurants en eetgelegenheden.

De Vismarkt (Fischmarkt): met kleurrijke huizen en een fontein, dichtbij de kerk van St. Martin.

Enkele van de andere bezienswaardigheden in dit gebied worden beschreven in de verdere delen van onze gids (onder andere de oudste parfumfabriek ter wereld, romaanse kerken, musea en Romeinse monumenten).

De Romaanse kerken van Keulen

St Martin Kerk Keulen

Naast de grote Kathedraal zijn er nog 12 Romaanse kerken in Keulen. De tempels hebben het zwaar te verduren gehad tijdens de tweede wereldoorlog, maar zijn in de daaropvolgende decennia grotendeels hersteld. In 1985, dat het “Jaar van de romaanse kerken” werd genoemd, kwam er een einde aan de wederopbouw. De 12 kerken zijn:

Grote kerk van St. Marcin en is gelegen aan het marktplein;

Kerk van St. Andrew’s Church. Een Dominicaanse tempel in de buurt van de kathedraal, waarvan de hoge ramen doen denken aan de gotische stijl. Binnenin is de historische sacrofaag van de theoloog Albertus Magnus (Albert de Grote) zeker het bekijken waard! Zijn handelingen legden later de basis voor de oprichting van de Universiteit van Keulen.

Kerk van St. Apostelen. Een modelvoorbeeld van de Keulse klaversluiting. Vroeger was het interieur gebaseerd op de Byzantijnse (Oost Romeinse Rijk) maar is in de 20e eeuw veelal bedekt met schilderijen in moderne stijl. Het interieur wekt nog steeds tegenstrijdige emoties op.

Kerk van St. Cecilia. Gelegen op de Neumarkt. In de kerk is een museum voor middeleeuwse kunst (Museum Schütgen).

Saint Severin’s Church. Een van de eerste Romaanse gebouwen in de stad die nog staat. De oudste elementen dateren uit de 10e eeuw.

Kerk van St. Georg. Prachtige glas-in-loodramen ontworpen door Johan Thorn Prikker. Grotendeels verwoest tijdens de oorlog maar later gereconstrueerd op basis van schetsen van de kunstenaar.

Kerk van St. Gerona/Gereon. Deze tempel is gemaakt met behulp van de overblijfselen van de Romeinse muur. Het gebouw onderscheidt zich door de koepel dat het grootste bouwwerk van dit type in de westerse wereld was.

Basiliek van St. Kunibert

Kerk van St. Maria Lyskirchen. De kleinste van de 12 Romaanse kerken. Dit gebouw wordt gekenmerkt door de onrelmatige vorm. Als een van de weinige kerken overleegde het de oorlog bijna ongeschonden.

Kerk van St. Pantaleona. Deze kerk heeft mooie karakteristieke slanke torens.

Het Ludwig museum

Dit museum ligt op slechtst een steenworp afstand van de kathedraal en is zeker het bezoeken waard! De collectie van het museum omvat onder andere:

  • ‘s werelds op twee na grootste verzameling van werken van Pablo Picasso
  • Mogelijk de grootste collectie pop-art buiten de VS
  • Een indrukwekkende tentoonstelling van Duitse en andere expressionisten
  • Diverse hedendaagse kunstwerken.

Onder de auteurs van werken die hier worden tentoongesteld zijn er beroemdheden te noemen als: Mark Rthko, Any Warhol, August Macke, Otto Freundlich, Salvador Dali, Max Ernst, Henri Matisse en Jackson Pollock.

Op de bovenste verdieping van het museum is een uitgang naar het terras. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de Kathedraal van Keulen.

Wallrag Richartz Museum

Voor de liefhebbers van oudere kunst is het Wallraf Richartz Museum een absolute must-visit! In dit museum vind je waardevolle collecties schilderijen en grafiek van de Middeleeuwen tot het interbellum.

Een wandeling langs het water, de Rijntuin en de voormalige haven

Een bezoek aan Keulen mag niet compleet zijn zonder een wandeling langs de Rijnpromenade. Ter hoogte van de oude stad ontstond een aangenaam wandel- en parkgebied, de Rijntuin (Rheingarten) genaamd, waar wandelpaden werden aangelegd en talrijke bomen werden geplant om op een warme dag voor wat schaduw te zorgen.

Als we onze wandeling ter hoogte van de kathedraal of het stadhuis beginnen, is het de moeite waard om naar het zuiden te gaan in de richting van het gerevitaliseerde voormalige havengebied (Rheinauhafen), veranderd in een moderne wijk waar veel bedrijven hun hoofdkantoor hebben. We vinden er voorbeelden van moderne gebouwen, waaronder drie glazen gebouwen die doen denken aan historische havenkranen (Kranhaus). Een van de meest interessante attracties in dit gebied is het chocolademuseum. Aan het einde van het voormalige havengebied vinden we de Bayenturm- toren uit de 13e eeuw – een overblijfsel van middeleeuwse verdedigingswerken.

De geboorteplaats van Keulen en huisnummer 4711

4711 Keulen

Hoewel het na een diepere reflectie voor de hand lijkt te liggen, is niet iedereen zich ervan bewust dat het in Keulen was dat de populaire eau de cologne werd gecreëerd. De geschiedenis van de originele Eau de Cologne gaat terug tot 1709 en de maker was Johann Maria Farina. Vandaag kunnen we een bezoek brengen aan ‘s werelds eerste geurwaterfabriek, die is omgetoverd tot het parfummuseum Farina Duftmuseum.

Een andere plaats die verband houdt met de productie van eau de cologne kan op zijn beurt interessant zijn voor neogotische fans – het is de tweede fabriek die ongeveer 100 jaar later werd gebouwd, gevestigd in een gebouw genaamd 4711. De ongebruikelijke naam van dit gebouw verwijst naar de tijd van de Napoleontische oorlogen, toen het stadsbestuur van Keulen besloot de gebouwen te nummeren voordat ze door Franse troepen werden bezet. Tegenwoordig herbergt het een bedrijfswinkel, tentoonstellingsruimte en workshops over de productie van eau de cologne.

Gebouw 4711 staat aan de Glockengasse of Bell Street. Om naar deze traditie te verwijzen, werd er een beiaard met ongeveer 20 klokken in geïnstalleerd, die van 9.00 uur tot 19.00 uur elk heel uur drie deuntjes speelt – een daarvan is altijd La Marseillaise.

Documentatiecentrum Nationaal-Socialisme

De belangrijkste plek in Keulen die zich richt op het donkere deel van de Duitse geschiedenis is het Nationaal-Socialistische Documentatiecentrum (NS-Dokumentationszentrum), kortweg EL-DE-Haus genoemd.

Het museum is gevestigd in het voormalige gebouw van de Gestapo, d.w.z. de geheime staatspolitie, wiens taak het was mensen op te sluiten en te martelen die als gevaarlijk voor de toenmalige Duitse staat werden beschouwd.

De faciliteit bestaat uit een voormalige gevangenis en een permanente tentoonstelling over twee verdiepingen. De gevangenis, in bijna ongewijzigde vorm bewaard gebleven, bestaat uit tien cellen en kamers voor bewakers en sanitaire voorzieningen. De meest ontroerende relikwieën zijn onder meer verschillende inscripties en schilderijen die zijn achtergelaten door gevangenen.

De permanente tentoonstelling richt zich op veel verschillende onderwerpen – van de opkomst van de nationaal-socialisten tot de macht en de beschrijving van hun ideologie, via rassenzuivering, antisemitisme en dwangarbeidskampen, tot de oorlog en de naoorlogse periode. Een deel van de tentoonstelling presenteert de oorlogstijd vanuit het perspectief van Keulen, waar de inwoners eerst de militaire successen van hun leider verwelkomden, maar niet zo lang later hun stad zagen veranderen in een zee van ruïnes.

Voor de meeste bezoekers zal deze gevangenis in de kelder van het gebouw het meest interessante deel van de rondleiding zijn. In het museum is een audiogids in bijna elke taal beschikbaar om je te helpen de tentoonstellingen te ontdekken (beschrijvingen ter plaatse zijn in het Duits). Als we naar al het materiaal zouden willen luisteren, zouden we zelfs twee uur of meer nodig hebben, maar het onderwerp is zo deprimerend dat waarschijnlijk maar weinig mensen het hele gebeuren zullen doorstaan.

KölnTriangle: Het observatiedek over de Rijn

KölnTriangle

Hoewel de toren van de kathedraal een juweel is onder de uitkijkpunten van Keulen, heeft hij één onmiskenbaar nadeel: vanaf het terras zullen we het panorama van de stad, inclusief de beroemde tempel, niet zien.

Het is echter al voldoende om naar de andere kant van de Rijn te gaan, waar een moderne wolkenkrabber bijna in een rechte lijn oprijst naar de gotische reus, met een populair observatiedek op het dak. Als je graag het panorama van de steden die je bezoekt van wat verder weg bekijkt, is het in het geval van Keulen moeilijk om een ​​betere keuze te vinden.

Het Chocolademuseum

Een van de nogal ongewone attracties van Keulen is het chocolademuseum aan de Rijn. Deze faciliteit richt zich holistisch op het onderwerp – beginnend bij de geschiedenis, via productie, handel en transport, tot het eindproduct en de manier waarop het wordt geserveerd. Binnen in het museum is een kleine kas gecreëerd, waar we echte cacaobomen zullen tegenkomen. Lindt is al lange tijd een partner van de faciliteit, dus tijdens het bezoek zullen we zien hoe de productie van chocolaatjes eruit ziet op moderne productielijnen.

Boek hier vast je ticket zodat je niet in de rij hoeft te staan!

Bezoek de restanten van de Romeinse vestingwerken

Lysophsturm. Een fragment van de muur en toren, bereikbaar via een trap onder straatniveau. Deze ruïnes liggen op steenworpafstand van de kathedraal.

Ronde toren (Römerturm). Aan de westelijke uiteinde van de Zeughaus-Strasse. Dit is een van de meest interessante objecten waarmee je de oorspronkelijk uiterlijk nog goed kan voorstellen. De gevel van het gebouw is versierd met karakteristieke mozaïeken. De muur van de toren is ongeveer 10 meter hoog.

Met deze online audiogidswandeling ben je ervan verzekerd geen enkel hoogtepunt over te slaan!

De botanische tuin Flora Köln en de dierentuin van Keulen

Keulen is een enorme metropool en de op drie na grootste Duitse stad qua bevolking, die soms kan overweldigen. In zo’n situatie is het de moeite waard om naar het oudste openbare stadspark te gaan, waar we de charmante botanische tuin Flora Köln vinden.

Er zijn meer dan 10.000 plantensoorten, een idyllische sfeer en een historisch paleis, waar vandaag verschillende evenementen worden georganiseerd.

Aan de overkant van de straat ligt de dierentuin van Kölner, wiens missie het is om fokprogramma’s voor natuurbehoud te ondersteunen. Een van de belangrijkste verblijven is het olifantenhuis.

Praktische informatie

  • Beiden liggen in het noordelijke deel van de stad.
  • Met het openbaar vervoer ben je er in ongeveer 20 minuten vanaf het centraal station.
  • Plan ongeveer 2 á 3 uur voor de botanische tuin

Vlak naast de dierentuin ligt de kabelbaan over de Rijn: de Rhein Seilbahn. Lees meer over deze kabelbaan bij het hoofdstuk over de uitzichtpunten van Keulen.

Keulen voor bierliefhebbers

Kölsch is een Keulse bierstijl (en ook de naam van het lokale dialect). Het is een licht bier van hoge gisting, dus het zou ons moeten verfrissen na een zware dag sightseeing. Traditionele Kölsch kan worden geproefd in de lokale bars en restaurants die het zelf brouwen. De samenstelling van het bier is goedgekeurd door de Keulse Brouwerij Vereniging en het moet overal min of meer hetzelfde smaken. Wil je weten hoe dit biertje gebrouwen wordt? Boek dan een rondleiding bij een brouwerij!

Keulen Kölsch wordt geserveerd in hoge cilindrische glazen. Komen we in een meer traditioneel etablissement terecht, dan is de kans heel groot dat we bediend worden door een ober in een blauwe brouwerspak (gebeurt eerder in iets duurdere gelegenheden).

Populaire restaurants zijn onder meer het Brauhaus FRÜH am Dom, direct naast de kathedraal. Prijzen zijn vrij hoog vanwege de locatie, maar de plaats heeft zijn eigen karakter. Minder toeristische plekken zijn de iets verder weg gelegen traditionele Bei d’r Tant- bar, die een breed scala aan snacks biedt.

Als je van plan bent om het hoofdgerecht in een van de traditionele restaurants te eten, moet je weten dat de Rijnkeuken vet en moeilijk te verteren is, en de keuze voor gebakken aardappelen als toevoeging kan het moeilijk voor je maken om na zo’n maaltijd nog lekker te gaan bewegen.

Biersnacks zullen iets lichter zijn. Laat je echter niet misleiden door de naam Keulse kaviaar (Kölsche Kaviar), waarin huisgemaakte bloedworst met ui zit. Een andere delicatesse is het broodje Halver Hahn op roggebrood met boter, kaas, uien, kruiden en optioneel augurken.

Winkelen in Keulen

Belgisches Viertel

Keulen, een bruisende stad in Duitsland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur. Maar wist je dat Keulen ook een geweldige bestemming is voor winkelliefhebbers? Met een breed scala aan winkelstraten en winkelcentra biedt de stad een unieke winkelervaring die zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekt. Laten we eens een kijkje nemen in enkele van de meest populaire winkelstraten van Keulen.

Hohe Strasse en Schildergasse: Het winkelhart van Keulen

De Hohe Straße en de aangrenzende Schildergasse vormen het kloppende hart van het winkelgebied van Keulen. Deze straten zijn autovrij en herbergen een indrukwekkende reeks winkels, boetieks en warenhuizen. Hier vind je zowel bekende internationale merken als lokale boetieks die unieke mode en accessoires aanbieden. Of je nu op zoek bent naar kleding, schoenen, sieraden of cosmetica, de Hohe Straße en Schildergasse hebben voor elk wat wils.

Neumarkt en Ehrenstrasse: Trendy en Stijlvol

Vlakbij de Hohe Straße en Schildergasse vind je de Neumarkt en de aangrenzende Ehrenstraße. Deze gebieden staan bekend om hun trendy en stijlvolle boetieks, concept stores en designwinkels. Hier kun je unieke mode-items en interieurartikelen vinden die vaak afkomstig zijn van lokale ontwerpers en opkomende merken. Neumarkt en Ehrenstraße zijn de perfecte plekken om je garderobe een eigentijdse upgrade te geven.

Belgisches Viertel: Alternatieve en creatieve winkels

Het Belgisches Viertel, ofwel de Belgische Wijk, is een hippe buurt in Keulen die bekend staat om zijn alternatieve en creatieve sfeer. Hier vind je talloze boetieks, vintage winkels, kunstgalerijen en concept stores. Deze wijk is populair onder jongeren en liefhebbers van unieke en onconventionele winkelervaringen. Van vintage kleding tot handgemaakte kunst en ambachtelijke producten, het Belgisches Viertel is een waar paradijs voor creatieve geesten.

Rheincenter: Winkelgemak in een modern winkelcentrum

Voor wie de voorkeur geeft aan een alles-onder-één-dak-winkelervaring, is het Rheincenter een uitstekende keuze. Dit moderne winkelcentrum biedt een breed scala aan winkels, variërend van mode en schoonheid tot elektronica en huishoudelijke artikelen. Het is een ideale bestemming voor gezinnen en iedereen die op zoek is naar gemakkelijk winkelen zonder de drukte van de binnenstad.

In Keulen draait winkelen om meer dan alleen het kopen van producten; het is een kans om de stad te verkennen, te genieten van de diverse cultuur en stijlen, en om mee te gaan in de bruisende energie van de stad. Of je nu op zoek bent naar high-end modemerken, lokale ambachtelijke producten of vintage schatten, Keulen heeft voor ieder wat wils. Dus, als je op zoek bent naar een onvergetelijke winkelervaring, is Keulen absoluut een bestemming om te overwegen.

Uitgaan in Keulen

Altstadt Keulen

Keulen komt ‘s nachts pas echt tot leven. Met een bruisend nachtleven dat zijn weerga niet kent, biedt Keulen een verscheidenheid aan entertainmentopties voor nachtbrakers en feestgangers. Van levendige clubs en gezellige pubs tot intieme live muzieklocaties, de stad biedt voor elk wat wils. Laten we eens een duik nemen in het betoverende nachtleven van Keulen.

Altstadt: Feesten in de oude stad

Het hart van het nachtleven in Keulen ligt in de Altstadt, de oude binnenstad. Hier vind je een overvloed aan bars, cafés en pubs die allemaal bijdragen aan de bruisende sfeer van de stad. De Friesenstraße is bijvoorbeeld beroemd om zijn reeks leuke en gezellige bars, ideaal om de avond te beginnen met vrienden.

Clubs aan de Rijn: Dansen tot zonsopgang

Voor degenen die willen feesten tot in de vroege uurtjes, bieden de clubs aan de Rijn de perfecte gelegenheid. Bekende locaties zoals Bootshaus en Odonien staan bekend om hun indrukwekkende line-ups van internationale DJ’s en elektronische muziek. Deze clubs trekken feestgangers aan van over de hele wereld die op zoek zijn naar een onvergetelijke nacht vol energie en muziek.

Belgisches Viertel: Alternatieve vibes

Het Belgisches Viertel staat niet alleen bekend om zijn creatieve winkels, maar ook om zijn alternatieve en artistieke nachtleven. Hier vind je een scala aan intieme bars, cocktail lounges en locaties voor live muziek. Deze buurt is ideaal voor degenen die op zoek zijn naar een meer ontspannen en bohemien sfeer, waar je kunt genieten van live optredens van lokale artiesten en bands.

Live muziek: Intieme optredens

Voor liefhebbers van live muziek biedt Keulen een reeks intieme locaties waar je kunt genieten van verschillende muziekgenres. Van jazz en blues tot indie en rock, er zijn talloze bars en podia die regelmatig live optredens organiseren. MTC en Kulturcafé Lichtung zijn enkele van de geliefde locaties waar je kunt genieten van de beste live muziek die de stad te bieden heeft.

Kulturbunker: Creatieve hub

De Kulturbunker in Keulen is een bijzondere plek waar cultuur, kunst en muziek samenkomen. Het is een voormalige ondergrondse schuilkelder die is omgetoverd tot een creatieve hub met concerten, feesten, exposities en meer. Hier kun je deelnemen aan unieke evenementen die een mix zijn van verschillende kunstvormen en cultuuruitingen.

Delen: