Posted on

De Praagse Burcht, gelegen in het prachtige Praag, is een absolute must-visit voor tijdens jouw bezoek aan deze betoverende stad! Gelegen in het hart van de stad is het grootste nog intacte kasteelcomplex ter wereld! De burcht is in goede staat bewaard gebleven en nu opengesteld voor toeristen! Afgelopen mei zijn wij een aantal dagen in Praag geweest, een bezoek aan de burcht staat stipt op 1!

De geschiedenis komt tot leven

Vooraanzicht Praagse Burcht

Als je de Praagse Burcht bezoekt, stap je binnen in een wereld vol geschiedenis en adembenemende architectuur. De burcht stamt uit het jaar 880 en heeft door de eeuwen vele spraakmakende bewoners gehad en veel transformaties ondergaan. Het complex omvat het koninklijk paleis, een prachtige kerk, tuinen en nog veel meer. En dat allemaal in perfecte staat! Het is echt alsof je terug in de tijd stapt.

Bezienswaardigheden binnen de Praagse Burcht

Kaart Praagse Burcht
Kaart van het complex

Binnen de muren van de Praagse Burcht vind je een overvloed aan prachtige bezienswaardigheden. Je kan er met gemak een volle dag rondbrengen. Houdt er rekening mee dat je toegangstickets nodig hebt om de verschillende gebouwen te betreden. Rondlopen binnen de muren kan zonder ticket en is daarmee gratis! Hieronder hebben wij enkele bezienswaardigheden binnen de burcht uitgeschreven, maar zoals je op de kaart al ziet is er nog veel meer te ontdekken en te beleven!

Sint Vituskathedraal

De imposante Sint Vituskathedraal is een absoluut meesterwerk van gotische architectuur. De toren is al van veraf te spotten en biedt een prachtig uitzicht over de stad Praag. De kerk neemt een centrale plek binnen het complex in en is daarmee ook niet te missen. Naar binnen kijken kan zonder ticket, als je verder in de kerk wil kijken heb je wel een kaartje nodig. Voor het beklimmen van de toren geldt een extra toeslag.

De Gouden straat

De Gouden straat is een prachtig straatje met kleurrijke huisjes. Deze kleine huizen werden ooit bewoond door de ambachtslieden van het koninklijke hof. Tegenwoordig zijn de huisjes omgebouwd tot winkeltjes en exposities die een fascinerend kijkje bieden in het dagelijkse leven in de middeleeuwse Praagse burcht. Aan het begin van de straat is een smalle ingang met een trap naar boven. Hier bevind zich een museum met oude wapentuig en ridderpakken. Ook kan je hier je kruisboog skills laten zien door te schieten op een doel. Schieten met de kruisboog kost ongeveer €5,-.

Het koninklijk paleis

Het koninklijk paleis is een absolute must-see voor geschiedenis fans en fans van openbaar bestuur/rechten. Neem een kijkje in de voormalige residentie van de Boheemse koning en wandel door de elegante balzalen, vorstelijke kamers en ontdek de uiterst interessante voorwerpen die hier worden tentoongesteld. Zo is er een kamer ingericht met oude rechtenboeken en krijg je door de vele beschrijvingen een goed beeld over hoe het koninkrijk vroeger werd bestuurd.

De Daliborka Toren

Een klim op de Daliborka Toren kan ook zeker niet ontbreken. Het is een lange klim op een stijle en smalle trap, maar eenmaal aan de top wordt je beloond met een adembenemend uitzicht over de hele stad. Een absolute aanrader! Vanaf de toren heb je een panoramisch uitzicht op de romantische daken van Praag, de schitterende rivier de Moldau en vele andere historische bezienswaardigheden. Om de toren te beklimmen heb je wel een speciaal kaartje met extra toeslag nodig.

De Gouden kapel

De Gouden kapel is een plek die je simpelweg niet mag overslaan! Deze prachtige kapel werd gebouwd ter ere van de heilige rooms-koning Wenceslaus IV en straalt een bijzondere sfeer uit. Stap binnen en laat je betoveren door de glinsterende mozaïeken en indrukwekkende fresco’s die het interieur sieren. Vergeet vooral niet naar boven te kijken, waar je de schitterende gewelf met zijn prachtige details kunt bewonderen.

Ontspannen in de tuinen

Na alle indrukken binnen de muren van de Praagse Burcht, is er ook ruimte voor ontspanning in de omliggende tuiden. Deze groene oases bieden rustige plekjes om even bij te komen en te genieten van de natuurlijke schoonheid. Wandelen door de sfeervolle tuinen voegt iets extra’s toe aan je bezoek en maakt het plaatje compleet!

Praktische informatie voor je bezoek aan de Praagse Burcht

Om optimaal van je bezoek aan de Praagse Burcht te genieten, zijn hier nog enkele tips:

  • Openingstijden: De Praagse Burcht is dagelijks geopend van 06:00 tot 22:00. Houdt er rekening mee dat de openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen, controleer dit vooraf.
  • Tickets: Voor een bezoek aan het complex zelf zijn geen tickets nodig. Als je de gebouwen in wil (en bijvoorbeeld de Gouden straat wil bezoeken) heb je wel een kaartje nodig. Deze kan je schuin tegenover de kerk kopen bij de informatiebalie, er zijn verschillende opties beschikbaar afhankelijk van de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. De wachtrijen bij de informatiebalie kunnen erg lang zijn, online reserveren is een optie als je niet in de rij wil staan.
  • Vervoer & bereikbaarheid: De Praagse Burcht is vanaf het centrum lopend te bezoeken, houd er wel rekening mee dat het een steile wandeling is naar de ingang. Alternatief zijn de vele trams en bussen die je bijna bij de ingang afzetten.

Extra tips voor je bezoek aan de Praagse Burcht

  • Koop je tickets online om lange wachtrijen te vermijden en tijd te besparen
  • Draag comfortabele en stevige schoenen. Er zijn veel heuvels en trappen binnen en rondom het complex.
  • Neem een fles water mee, vooral tijdens warme dagen, er zijn beperkte drinkwaterpunten binnen het complex.
  • Plan je bezoek vroeg in de ochtend of later op de dag om de piekdrukte te vermijden. Vooral tijdens vakanties kan het erg druk worden.

Een bezoek aan de Praagse Burcht is een onvergetelijke ervaring die je meeneemt naar vervlogen tijden. Vanwege zijn prachtige architectuur en adembenemende uitzichten, is dit een bestemming die gegarandeerd indruk op je zal maken. Dus plan je reis naar Praag en ontdek zelf de magie van de Praagse Burcht!

Delen: