Posted on

Afgelopen zomer heeft de Duitse regering het 9 euroticket in het leven geroepen. Met dit ticket kon je een maand lang onbeperkt met alle regionale treinen en openbaar vervoer door Duitsland heen reizen. Uiteraard hebben wij daar ook gretig gebruik van gemaakt, en zo botsten wij op het prachtige dorpje Altena in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Het dorpje dat vooral bekend is vanwege zijn middeleeuwse kasteel, kasteel Altena.

Aankomst op het station van Altena in Duitsland

Vanaf Enschede is het ongeveer 3,5 tot 4 uur reizen met de trein. De meest directe verbinding is de trein naar Dortmund en vanaf daar overstappen op de Regional Express naar Altena. Een treinkaartje heb je al vanaf €19,90! Meteen zodra je het station van Altena binnenrijdt is het moeilijk om je ogen van de prachtige landschappen te wenden.

Het kasteel van Altena

Eenmaal aangekomen in Altena Duitsland is het vrijwel onmogelijk om het kasteel van Altena te missen. Het kasteel is gebouwd op de top van de berg en kijkt uit op het dorpje en de dal. Het kasteel stamt uit de 12e eeuw en is één van de mooiste hooggelegen kastelen van Duitsland en is nog in goede staat. Sinds 1914 is de eerste jeugdherberg ter wereld in het kasteel gevestigd. Dit hostel is tot op de dag van vandaag nog open voor reizigers!

Om een bezoek aan het kasteel te brengen is het wel klimmen geblazen! Door smalle straatjes en steegjes waan je je een weg naar de top van de berg. Eenmaal boven aangekomen is het direct genieten van het uitzicht. Oh, en voor wie de klim liever niet aan gaat is er een lift beschikbaar die je vanaf het centrum naar het kasteel brengt.

Het adres van het kasteel is de Burgstraße 16, 58762 Altena, Duitsland. Volwassenen betalen €4,- voor een toegangskaartje en kinderen tot 16 jaar mogen voor €2,- naar binnen. Reserveren is niet nodig en toegangskaarten zijn bij de ingang te kopen. Let er op dat het kasteel enkel tijdens het hoogseizoen (april t/m oktober) geopend is, dagelijks (uitzondering van maandagen) van 10:00 tot 18:00. In het kasteel kan je leren over de geschiedenis van het dorp en het kasteel, maar je hoeft niet te betalen om van de prachtige uitzichten over het dorp te kunnen genieten!

Eten en drinken in Altena

Tijdens je bezoek aan Altena mag lekker eten en drinken natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig zijn er genoeg gezellige restaurants, cafés en bierhuizen rondom het centrum van Altena te vinden.

Een aanrader is het restaurant Gasthaus Pilling, gevestigd in het oude stadhuis van Altena. Hier kan je genieten van lokale specialiteiten, zoals de Westfaalse ham en heerlijk belegde schnitzels.

Ben je op zoek naar een gezellige avond met vrienden of familie? Dan kan een bezoek Lennekai niet ontbreken! Het terras van dit café geeft een prachtig uitzicht over de rivier. En op de zaterdagnacht kan er binnen lekker gedanst worden.

Wandelen in Altena

Het dorpje Altena en de omgeving biedt tal van mogelijkheden om heerlijk te wandelen. Onderstaand een suggestie van een wandelroute die in het centrum start en eindigt. Vanaf het centrum loop je de berg op richting kasteel Altena. Vanaf het kasteel loop je het bos in waar je nog een aantal kleinere kastelen kan spotten. Op de terugweg kom je langs het cafe Zur Burg waar je even lekker met een kopje koffie kan bijkomen van de mooie tocht door het prachtige Sauerland.

Delen: