Posted on

Als je op vakantie gaat naar Luxemburg is het goed om te weten dat het openbaar vervoer in het hele land gratis is. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor toeristen. Hierdoor kan je gemakkelijk en gratis door het hele land reizen! Maar hoe werkt dit precies en waarom is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis?

Gratis openbaar vervoer als experiment

Treinstation Luxemburg. Gratis openbaar vervoer in LuxemburgHet openbaar vervoer in Luxemburg is sinds maart 2020 gratis voor iedereen, dus ook voor toeristen. Dit is ingevoerd als experiment om te kijken of gratis openbaar vervoer de luchtvervuiling en het verkeer in met name de hoofdstad Luxemburg kan verminderen. Het idee achter het experiment is dat mensen eerder geneigd zijn de auto te laten staan en het openbaar vervoer te gebruiken als alternatief. Bovendien hoopt Luxemburg hierdoor meer toeristen aan te trekken.

Hierdoor is het mogelijk om gratis te reizen met alle bussen, trams en treinen door het hele land. Er is enkel nog een kaartje nodig om plaats te mogen in de 1e klas, of om met het openbaar vervoer de grens te passeren. Voor 2e klasse reizen binnen de landsgrenzen van Luxemburg is geen kaartje meer nodig en je kan dus zo instappen! Ga op verkenning door het hele land, zo is het leuk om naar het stadje Echternach te gaan. Echternach staat bekend om zijn mooie kathedraal en gezellige markt en er zijn tal van wandel- en fietsroutes in de omgeving te verkennen.

Een uitstapje naar Vianden

Uitzicht over ViandenEen andere leuke optie is om naar Vianden te gaan, een stadje in het noordoosten van het land. Vianden staat vooral bekend om het kasteel dat er staat, één van de mooiste en best bewaarde kastelen van Europa! Het kasteel dateert uit de 11e eeuw en is sindsdien meerdere keren verbouwd en uitgebreid, voor het laatst in de 19e eeuw door Koning Willem I van Nederland. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie en biedt het prachtige uitzichten over de omgeving. Lees ook onze blogpost over kasteel Vianden!

Al met al is het gratis openbaar vervoer in Luxemburg een geweldige manier om het land te verkennen en te genieten van alles dat het land te bieden heeft. Lees meer over het gratis openbaar vervoer op de officiële Luxemburgse toeristensite.

Delen: