Posted on

Wat leuk dat je dit bericht leest! Dat betekent namelijk dat je waarschijnlijk naar Thessaloniki gaat. Dat zou wel eens je beste keuze van 2023 worden. Er zijn weinig steden in Europa met een geschiedenis als die van Thessaloniki, die zo onbekend zijn. Voor jou binnenkort niet meer? Lees snel verder welke bezienswaardigheden je moet bezoeken in Thessaloniki!

1. De Witte Toren (Λευκός Πύργος)

De witte toren vanaf de toeristenboot

Een goed begin is het halve werk, daarom starten we met de Witte Toren. Deze toren staat aan het water en is rond de 500 jaar oud. Hij is gebouwd volgens de vroeg Ottomaanse architectuur. Deze stijl werd ook veel bij moskees gebruikt. Het is op een zonnige dag niet moeilijk om de Witte Toren te vinden. Loop naar de zee kijk een keer links, dan een keer rechts en dan moet je hem gevonden hebben! Zorg dat je minimaal een uur voor sluitingstijd er bent. Anders loop je het risico dat je niet meer naar binnen kan. Binnen heb je onder anderen een prachtig uitzicht en een klein museum.

Openingstijden:

  • November t/m maart dagelijks van 09:00 – 16:00.
  • Van april t/m oktober dagelijks van 08:00 – 20:00

2. Thessaloniki boulevard aan zee

Uitzicht over de zee vanaf de oude haven

Thessaloniki ligt prachtig aan zee. De zon gaat precies goed onder voor een prachtige zonsondergang en deze kan je het beste bewonderen vanaf de boulevard. Met helder weer is de zonsondergang een werkelijk magisch moment die je absoluut niet mag missen. Het beste kan je ter hoogte van de Starbucks een plekje innemen. Vanaf daar sta je bijna recht voor de zonsondergan en kan je de (berg) Olympus goed aan de horizon zien. Als je overdag een wandeling wilt maken kan je bij de haven beginnen en vanaf daar richting en voorbij de Witte Toren lopen. Ter hoogte van de Witte Toren vinden meerdere keren per week afvaarten van een piratenboot die een prachtig rondje vaart. De kosten? Minimaal één consumptie per persoon!

3. Ladadika (Λαδάδικα) District

Ladadika district met op de achtergrond een muurschildering van een draak

Wil je lekker eten, uitgaan of even bijkomen op een terras? Dan moet je in Ladadika District zijn. Voor de eerste wereld was dit gebied vooral bekend vanwege zijn vele bordelen. In 1985 werd het tot een officieel erfgoed uitgeroepen. Dit betekent dat de gebouwen bewaart en onderhouden moeten worden. Dit zorgt ervoor dat het er altijd gezellig is. Wij waren er in de week dat de oorlog in Oekraine helaas begon. Dit betekent dat de prijzen inmiddels waarschijnlijk gestegen zijn. Voor een drie gangen menu inclusief drinken betaalden we 36 euro. Dit was voor twee personen. Gezellig, lekker en goedkoop eten dus!

4. Boog van Galerius (Αψίδα του Γαλερίου)

De Boog van Galerius

Dan zijn we nu aangekomen bij een Unesco World Heritage site. Deze aan de Romeinse keizer opgedragen triomfboog is niet meer in de beste staat. Een groot deel is weg, toch is het zeker wel interresant om langs te gaan. Niet alleen voor de boog, maar je vindt er ook een kerk en iets verderop de Rotonda.

5. Aristotelous Square (Πλατεία Αριστοτέλους)

Uitzicht vanaf de zee over het Aristotelous Square

Als je een hotel in het centrum hebt – echt een aanrader, want het openbaar vervoer is niet spetterend – is een van de plekken waar je het meest langs gaat komen Aristotelous Square. Dit plein is ontworpen door de Franse architect Ernest Hébrard. Voor 1917 was dit het hart van de stad, helaas was de stad tijdens de Ottomaanse tijd – tot 1912 – hard gegroeit zonder duidelijke planning. Dit had geresulteerd in een stad die weinig pleinen had en waar alles door elkaar liep. Na een brand waar een heel groot deel van de stad verwoest werd, is er besloten het over een andere boeg te gooien. De Griekse regering besloot op advies van de heer Hébrard een groot plein aan te leggen. Dit heeft geresulteerd in plein vanaf waar je mooi uit kan kijken over de zee en waar als je, je omdraait je een prachtig uitzicht de berg op hebt.

6. De bazaren (Kapani Market) 

Wil je de lokale cultuur echt goed beleven. Ga dan naar een van de bazaren in de stad. De Kapani Market ligt aan Aristotelous Square en is een hele beleving opzich! We voelden ons niet echt op ons gemak om uitgebreid foto’s te maken, dus je zal het toch echt zelf moeten ontdekken!

Adres: Vlali, Thessaloniki 546 24, Griekenland

7. Hagios Demetrios (Άγιος Δημήτριος)

De Hagios Demetrios kerk

Het is weer zo ver. We zijn aangekomen bij nog een UNESCO-werelderfgoed. In deze vroeg-christelijke kerk vind je mozaïeken uit de vijfde eeuw. De kerk is in 1917 helemaal afgebrand, daarop is hij volledig gerecontrueerd. Het gebouw is ontworpen om veel gelovigen te kunnen ontvangen, dit is onder andere terug te vinden in de manier waarop de pilaren geplaatst zijn. De naam van de kerk komt van de heilige Demetrios, de martelaar van de stad. Volgens de legende is Demetrios gestorven in de verwarmingsinstallatie van het openbare badhuis dat toen in het gebouw zat.

8. Rotonda

De Rotonda en links een stukje van de minaret

Ook nummer acht op deze lijst staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit bijzondere ronde gebouw kan je vlakbij de boog van Galerius vinden. In het begin werd het gebouw gebruikt als Tempel, maar het is onbekend aan welke god het gebouw gewijd werd. Later werd het door de Byzantijnse keizer Constantijn I omgebouwd tot orthodoxe kerk. Tijdens de orthodoxe tijd werden er meerdere fresco’s gemaakt, een aantal hiervan zijn nog in het gebouw te vinden. In 1590 werd het gebouw, na de eerdere verovering van de stad, door de Ottomanen omgedoopt tot moskee. Onder meer werd er een minaret toegevoegd, deze is ook nog op het terrein te vinden. In 1912 veroverden de grieken de stad weer, je raadt het al, en veranderden zij het gebouw weer in een orthodoxe kerk. Tegenwoordig zijn er beelden te vinden, ook zijn er regelmatig tentoonstellingen.

9. Ano Poli (Άνω Πόλη)

Deze stadswijk is het oudste deel van Thessaloniki. Integenstelling tot de rest van de stad, bleef deze wijk voor een groot deel ongeschonden tijdens de brand in 1917. De wijk staat bekend als een plek waar veel dichters en schrijvers vandaan komen. Overigens komt Mustafa Kemal Atatürk, stichter van de Republiek Turkije, ook uit Ano Poli. In de wijk vindt je smalle en stijle kasseien weggetjes. Aan deze weg staan huizen die gebouwt zijn met typisch Griekse en Ottomaanse architectuur. In de lente zijn er hier en daar leuke bloemetjes te zien.

10. Tuinen van Pasha

Helaas zijn wij alleen maar langs dit park gereden, toch staat hij in deze lijst met bezienswaardigheden in Thessaloniki. Bij ons hotel werd namelijk gezegd dat er geen betere plek was om te picknicken. Volgens de hotelmedewerkers was het een prachtig groen park, waar je de drukte van de stad even kan ontvluchten.

11. Hagia Sophia (Ἁγία Σοφία)

De Hagia Sophia

De kerk zoals deze er nu staat, werd in de zevende eeuw gebouwd. Vanaf de derde eeuw stond er overigens al een kerk. Het gebouw zoals deze er nu staat, werd gebouwd zoals ook de Hagia Sophia in Istanbul gebouwd is. Net zoals ongeveer elk ander religieus gebouw in Thessaloniki was ook dit gebouw ooit een moskee, van oorsprong is het een orthodoxe kerk. Tegenwoordig is dat ook weer het geval. Tip: Naast de kerk zit een koekjesbakker. Dit is niet de gezondste lunch, maar het volstaat wel!

12. Heptapyrgion (Επταπύργιο)

Nu zijn we eindelijk aangekomen bij mijn favoriet! Ondanks zijn naam, die fort met zeven torens betekend, heeft het fort tien torens. Het fort is tot 1989 in gebruik geweest als een gevangenis. De gevangenis was berucht om zijn strenge regime en om de politieke gevangenen die er tijd hebben doorgebracht. Vanaf dit prachtige fort kan je de hele stad overzien met de zee op de achtergrond. Als je geluk hebt en het is helder weer, kan je ook de Olympus in de verte zien! In het fort zit een museum die zeker de moeite waard is.

13. Forum Romanum 

Ten slotte nog het Forum Romanum. Dit complex uit de Romeinse tijd bestaat uit stoas en twee Romeinse baden. Er is ook een theater dat waarschijnlijk nog in gebruik bleef tot de zesde eeuw. Het complex is nu te bekijken en zeker een aanrader. Als je de tijd neemt kan je verschillende dingen ontdekken, zoals het theater en de oude stoa. Het Forum Romanum is te vinden boven aan Aristoteleus Square. Leuk weetje: Tot de jaren 60 was het niet bekend dat het Forum bestond. Hij werd per toeval gevonden tijdens werkzaamheden om een rechtbank te bouwen.

Hopelijk heb jij iets aan deze bezienswaardigheden in Thessaloniki en veel plezier!

Delen: