Posted on

Athene is de perfecte bestemming voor een avontuurlijke stedentrip. De stad heeft talloze bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen, zoals de prachtige Akropolis en de sfeervolle wijk Plaka. Maar Athene is ook de perfecte stad om te genieten van lekker eten en gezellige avonden in de Griekse zon. Proef de lokale specialiteiten, zoals Gyros en Mousaka, en ontdek het bruisende nachtleven van de stad. Om jou goed op weg te helpen hebben wij hier vast de top 10 bezienswaardigheden in Athene die echt niet mogen missen!

1. De Akropolis

De Akropolis is waarschijnlijk het meest bekende trekpleister van Griekenland en Athene. De Akropolis is een ruim 150 meter hoge berg met historische gebouwen zoals de Parthenon, een tempijl die gewijs is aan de godin Athena. Vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad.

2. De Agora

De Agora was hét centrum van het oude Athene. Op de centrale locatie waren alle belangrijke gebouwen omtrent het bestuur en de rechtspraak van de Polis gevestigd. Mensen kwamen bij elkaar om zaken te doen, te handelen en om elkaar te ontmoeten. Vandaag de dag is de Agora een ruïne met overblijfselen van de oude gebouwen en monumenten, zoals het Stoa van Attalos, een oude overdekte markt.

3. Plaka

Plaka is een van de oudste woonwijken van Athene en staat bekend om zijn smalle straatjes, oude (kleurrijke) huizen en gezellige restaurantjes. Dit is een leuke plek om te wandelen en te ontdekken.

4. Nationaal Archeologisch Museum

Historisch Museum AtheneHet Nationaal Archeologisch Museum herbergt talloze oude voorwerpen uit de Griekse oudheid. Zoals beelden, munten en wapens. Een absolute must-see voor liefhebbers van geschiedenis!

5. De tempel van Olympische Zeus

De tempel van Olympische Zeus is een ruïne van een tempel uit de oudheid. Zoals de naam al doet vermoeden, is de tempel gewijd aan Zeus. Dit was één van de grootste tempels ter wereld.

6. Stadion Panathinaiko

Het stadion Panathinaiko is het stadion dat gebruikt is voor de eerste moderne Olympische spelen in 1896. Het stadion ligt in het hart van Athene en is meer dan 2500 jaar oud! In de oudheid werden hier de Panatheense spelen gehouden, een lokale voorloper van de Olympische spelen.

7. De Kathedraal van Athene

De Kathedraal van Athene is een Grieks-Orthodoxe Kathedraal die werd gemaakt met stenen van ruïnes van oude Byzantijnse kerken. De Kathedraal is dagelijks van 07:00 tot 19:00 te bezoeken.

8. Het theater van Herodes Atticus

Het theater van Herodes Atticus stamt, in tegenstelling tot de andere gebouwen rondom de Akropolis, niet uit de Griekse oudheid maar uit de Romeinse tijd. De Romein Herodes Atticus liet het in de 2e eeuw bouwen en bood plaats aan ongeveer 500 toeschouwers. Zelfs vandaag de dag worden er zo nu en dan nog voorstellingen in gehouden!

9. Het Anafiotika-kwartier

Het Anafiotika-kwartier is een kleine buurt op de heuvel naast de Akropolis. Dit is een van de oudste wijken van Athene en staat bekend om zijn witgekalkte huizen en bloementuinen.

10. Het koninklijk paleis

Het koninklijk paleis is een prachtig gebouw uit de 19e eeuw. In het paleis is tegenwoordig het parlement van Griekenland gevestigd en er zijn mogelijkheden om rondleidingen te krijgen!

Delen: